Medi ambient

L'Estat reclama més informes del magatzem de gas submarí Castor

Escal UGS manté la planta aturada des de fa set mesos, quan hi va injectar 79 milions de m³ de gas

L'alcalde d'Alcanar demana reunir-se amb el ministre

El Ministeri d'Indústria no ha pres cap decisió encara sobre el Castor, el magatzem de gas submarí situat a la costa de Vinaròs (Baix Maestrat). Set mesos després d'ordenar la paralització de l'activitat a la plataforma marina del Castor, el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, espera les conclusions dels estudis que ha encarregat a una sèrie d'experts independents i que s'afegiran als realitzats ja els últims mesos. Uns estudis que seran determinants per decidir si es reobre el magatzem. “Mentre no tinguem un estudi definitiu fet per experts aliens a l'administració pública no podem saber quines són les possibilitats de futur del magatzem”, ha dit Soria en declaracions a agències, i hi ha afegit: “S'actuarà d'acord amb el que més convingui a l'interès general.”

I mentre aquests estudis no es fan públics, l'autor de Castor: la bombolla sísmica, Jordi Marsal, assegura que es va fer una prova de càrrega al magatzem de gas que no va funcionar. Es va triplicar el cabal d'injecció de gas, l'estructura del Castor no hauria suportat la tensió i es va desencadenar la crisi sísmica. Per la seua banda, l'empresa promotora del Castor, Escal UGS, ja va fer públic que entre el 14 i el 24 de juny es van injectar 12 milions de metres cúbics de gas; del 19 al 23 d'agost se'n van injectar 14 milions més i, finalment, entre el 2 i el 16 de setembre es van introduir 79 milions de metres cúbics més. Unes dades que encaixen amb la tesi de l'autor del llibre, que ha estat un dels més venuts per Sant Jordi a les Terres de l'Ebre. Tot i això, l'empresa precisa que en cap moment es van superar els 8 bars de pressió a l'interior del magatzem, quan tenien permís per arribar fins a 50 bars. La capacitat total del magatzem submarí és de 1.300 milions de metres cúbics de gas, als quals s'han d'afegir 600 milions de metres cúbics de gas matalàs, precisament el que s'injectava abans de l'ordre de paralització de l'activitat del Ministeri d'Indústria, el setembre del 2013. En total, només s'ha injectat al Castor un 17% del gas matalàs.

Escal UGS està pendent de la decisió del ministeri i treballa en el manteniment de la instal·lació, on ni s'injecta ni s'extreu gas. Si l'Estat decideix que la planta no pot ser operativa i n'ordena el tancament, haurà d'indemnitzar l'empresa per la inversió realitzada, uns 1.400 milions d'euros.

LA FRASE

Mentre no tinguem un estudi definitiu no sabrem quines són les possibilitats de futur del magatzem de gas.
José Manuel Soria
MINISTRE D'INDÚSTRIA, ENERGIA I TURISME

LA XIFRA

105
milions de metres cúbics
de gas s'han injectat al magatzem de gas submarí, un 17% del gas matalàs.

Alcanar vol informació

L'Ajuntament d'Alcanar ha adreçat una carta al Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme en què li demana informació sobre el magatzem de gas. Tot i que l'activitat està aturada, l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, vol saber quin tipus d'activitat es desenvolupa a la plataforma marina. Montserrat, que en reiterades ocasions s'ha queixat de l'opacitat a l'entorn del Castor i la falta d'informació tant de l'Estat com de l'empresa, reclama els informes que s'han elaborat sobre el magatzem de gas i la crisi sísmica, i insisteix que no s'aixeque la suspensió de l'activitat. També ha demanat una entrevista amb el ministre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia