Medi ambient

Millores a l'espai d'interès natural de l'Alta Garrotxa

La Diputació de Girona, l'Obra Social La Caixa i el consorci que gestiona aquest espai continuen el pla d'inversió pluriennal, ara amb 40.000 euros

Els treballs van a càrrec de La Fageda Fundació

La Diputació de Girona, l'Obra Social la Caixa i el Consorci de l'Alta Garrotxa donen continuïtat a un projecte per a la conservació i millora dels valors de l'espai natural protegit de l'Alta Garrotxa, amb una inversió de 40.000 euros. Entre ara i el juny, els participants actuaran en la recuperació dels espais oberts i en els treballs d'eliminació d'un arbre invasor. Respecte als espais oberts, s'intervindrà en un total de 6,8 hectàrees, distribuïdes entre els municipis de Camprodon i de Montagut i Oix, i s'arribarà a gairebé 90 hectàrees recuperades des del 2009. Els treballs consisteixen en l'estassada de peus arbustius i la tala puntual de peus arboris de mida petita en potencials zones de pastura, que antigament havien format part de l'estructura d'espais oberts de l'Alta Garrotxa.

Aquesta intervenció permetrà mantenir o ampliar l'activitat ramadera que hi ha actualment en aquestes zones. I, a la vegada, aquest bestiar ajudarà a mantenir les intervencions realitzades per a l'obertura d'espais.

D'altra banda, s'actuarà per controlar l'espècie Ailanthus altissima, un arbre ornamental que ha esdevingut invasor pel seu ràpid creixement i per la seva capacitat de prosperar, que ha creat unes denses arbredes als marges de les carreteres i dels rius. Els treballs afectaran aproximadament una superfície de 16.635 metres quadrats, sobretot al veïnat de la Carrera i al nucli d'Oix.

Els espais oberts i les pastures de l'Alta Garrotxa són hàbitats de gran interès per la seva diversitat de flora i fauna. Per tant, amb aquestes actuacions, es pretén recuperar un paisatge agroforestal que ara es troba en retrocés i mantenir o recuperar l'activitat ramadera tradicional de la zona. A la vegada, també permetrà incrementar les zones estratègiques de gestió per a la prevenció d'incendis forestals creant espais oberts aptes com a punts segurs i de recer, i afavorirà l'augment de la diversitat de la flora i la fauna d'aquests hàbitats.

Pel que fa al control i l'eliminació de rodals d'Ailanthus altissima, aquesta actuació pretén salvaguardar els hàbitats d'interès comunitari associats a boscos de ribera, com és el cas d'alberedes, salzedes i vernedes que hi ha a l'espai natural protegit.

Tots els treballs els estan duent a terme quinze persones de La Fageda Fundació, una entitat dedicada a la inserció laboral de persones en risc d'exclusió social.

LES XIFRES

15
persones
són les que participen en l'execució del projecte de millora de l'espai natural protegit garrotxí
90
hectàrees
són les que s'han recuperat en total des de l'any 2009 per destinar-les a pastures per al bestiar
40.000
euros
és la quantitat que s'inverteix aquest any en la millora i conservació d'espais de l'Alta Garrotxa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia