Medi ambient

Detecten cargol poma en un arrossar de Palau-sator

El DARP va anunciar que presentaria una denúncia als Mossos i a la fiscalia perquè hi veu intencionalitat

Un operari va detectar deu postes i tres exemplars en un control rutinari

Un operari va detectar en un control rutinari, abans-d'ahir, fins a deu postes de cargol poma en una finca del municipi de Palau-sator. La troballa es va produir dijous, i tot i que es va portar discretament, ahir, divendres, Ràdio Girona ho va fer públic. La informació va córrer i, a mig matí, el Departament d'Agricultura de la Generalitat ho va confirmar a través d'una nota de premsa que va fer arribar a tots els mitjans.

Els primers indicis assenyalen que els exemplars han estat portats a la zona de manera intencionada, ja que a la finca no hi ha treballat cap màquina externa, font habitual de propagació involuntària. Aquesta sospita ha provocat que el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) hagi anunciat la seva denúncia als Mossos d'Esquadra i a la fiscalia de medi ambient.

Aquest és el primer cop en què apareixen exemplars de cargol poma fora de l'àrea del delta de l'Ebre, el marge esquerre del qual actualment ja està molt afectat per la plaga.

La finca està situada dins els límits del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, i ahir al matí ja es van prendre les primeres mesures, com ara el cordó sanitari establert a la finca. Entre les que s'implantaran hi haurà la demarcació d'una zona i s'activaran protocols dirigits a l'eradicació del cargol. Entre les mesures s'establirà un control exhaustiu en la higiene de la maquinària que treballa en zona arrossera. Ahir al matí hi havia experts examinant la zona afectada.

El cargol poma provoca estralls importants en
les plantacions, bàsicament perquè es menja les plantes sota l'aigua. Està demostrat també que la seva presència provoca una afectació important en la fauna de la zona
infectada.

El cargol poma és un mol·lusc gasteròpode aquàtic d'aigua dolça procedent d'una àrea extensa de Sud-amèrica. Està considerada una de les cent espècies invasores més perjudicials del món i ha causat estralls en cultius de zones humides, sobretot en arrossars, arreu del món, que ha arribat a colonitzar. Es va localitzar per primer cop al delta de l'Ebre el juny del 2009. La voracitat del cargol poma és molt gran. Es mengen tot tipus de vegetals aquàtics i són resistents a condicions ambientals extremes, de tal manera que, per exemple, toleren períodes molt llargs de sequera i resisteixen també canvis de temperatura. La seva perillositat radica també en el fet que tenen una capacitat reproductiva alta i creixen molt ràpidament.

L'Empordà atresora unes 900 hectàrees d'arrossars, de les quals unes 700 estan situades al Baix Empordà. En aquest sector hi ha uns 25 productors que podrien quedar molt afectats per la presència d'aquest animal invasor i que econòmicament poden rebre una forta sotragada.

Els arrossaires de Pals estan convençuts, com el DARP, que els exemplars els han llançat expressament. El president de l'Associació de Defensa Vegetal, Josep Pericay, ho va ratificar a ACN: “Hi ha dotze quilòmetres entubats amb 1.500 desguassos, i el cargol només ha aparegut aquí”, va dir.

LA XIFRA

10
postes.
Aquest és el nombre de postes localitzades en un solar del municipi de Palau-sator.

LA DATA

13.08.15
Troballa.
Aquest és el dia que es van localitzar els primers cargols poma al Baix Empordà..

LA FRASE

Hi ha dotze quilòmetres entubats amb 1.500 desguassos, i només ha aparegut aquí
Josep Pericay
President de l'Associació de Defensa Vegetal


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona