Medi ambient

Oposició a l'ampliació de Nitricomax a la Canonja

El Gepec alerta que l'empresa química vol produir una substància amb un risc inflamable alt, ja que es fa servir per explosius

La companyia assegura que seguirà tots els protocols de seguretat

Oposició ecologista a la petició d'ampliació de la planta que la companyia Nitricomax té al polígon químic sud del Tarragonès, al terme municipal de la Canonja. El Gepec va presentar la setmana passada al·legacions al procediment administratiu obert per la Generalitat i ahir va reclamar al govern que rebutgi la sol·licitud presentada per la companyia, que funciona a les antigues instal·lacions d'Ercros i forma part del grup Maxam. En concret, l'entitat alerta que la substància que s'ha de produir (el nitrat d'hexamina) presenta una sèrie de riscos per la seva qualitat inflamable i el fet que es fa servir com a component per a la fabricació d'explosius.

Mentre que la mateixa companyia va subratllar ahir que en cap cas a les instal·lacions de la Canonja es fabricaran explosius, l'advocat del Gepec, Albert Calduch, sí que va assenyalar que el nitrat d'hexamina (component que és una patent exclusiva de Nitricomax) es fa servir “com a multiplicador i detonador” d'altres explosius, fet que, segons el Gepec, representa un risc per la proximitat (un quilòmetre) que la planta té respecte de la Canonja i del barri tarragoní de Bonavista. “No hem trobat cap estudi que descarti un possible efecte en cadena en cas d'accident”, va destacar Calduch.

De fet, el Gepec recorda que les quantitats sol·licitades per Nitricomax (emmagatzematge de 252 tones d'hexamina i 571 tones de nitrat d'hexamina) són superiors als que hi havia a la planta d'AZF a Tolosa, on va provocar un accident amb més de 30 morts i 3.000 ferits l'any 2001.

“Si el projecte acaba tirant endavant, reclamem que s'hi faci aquest estudi, que s'apliquin les darreres tecnologies per minimitzar la possibilitat d'una fuita i que l'empresa subscrigui una assegurança de responsabilitat civil”, va concloure l'advocat del Gepec. L'entitat recorda que a Nitricomax ja hi va haver una fuita el maig del 2015, i reclama que les instal·lacions heretades d'Ercros s'haurien de posar al dia de forma immediata.

La companyia, que té prevista una inversió de deu milions d'euros en l'ampliació, va subratllar que el personal està “contínuament format” sobre la manipulació de material inflamable i que Nitricomax compleix els estàndards propis, autonòmics, estatals i europeus d'actuació en matèria de prevenció de riscos i gestió mediambiental. De la mateixa forma, va recordar que el nitrat d'hexamina no és un component explosiu per si mateix.

LA XIFRA

10
milions
d'euros vol invertir Nitricomax en l'ampliació de la planta que té a la Canonja.

LA FRASE

És un component soluble a l'aigua i que és inflamable. Demanem que no s'autoritzi
Albert Calduch
Advocat del Gepec


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona