Infraestructures i serveis

municipal

medi ambient

Sant Quirze inaugura l'estació d'aigües residuals

En funcionament des del juliol, ha costat dos milions d'euros

Era un dels pocs municipis que no en tenien

Sant Quirze de Besora avui culmina la resolució d'un greuge històric, amb la inauguració de l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR). A dos quarts de dotze, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, acompanyats per l'alcaldessa, Rosa Vestit, i el president del Consell Comarcal, Joan Roca, oficialment estrenaran una planta que funciona des del juliol i que ha costat 1.995.851 euros, finançats per la Diputació.

“Ha sigut una lluita de fa molts, molts anys; devíem ser dels pocs municipis de més de 2.000 habitants que no teníem depuradora, tot i que per llei n'havíem de tenir”, explica Vestit. “Fins ara s'abocava directament al riu, incomplint totalment la llei”, comenta una alcaldessa que no amaga la satisfacció per “una obra molt reivindicada” que el Consell Comarcal d'Osona va posar a licitació i va començar a executar el juny del 2015. Alguns entrebancs en la posada en funcionament (com ara en el subministrament elèctric) han allargat el procés durant més d'un any. La gestió d'aquesta depuradora, com les altres 30 que hi ha en servei a la comarca, anirà a càrrec de l'empresa mixta Depuradores d'Osona, per encàrrec de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que assumeix, mitjançant un conveni amb el Consell Comarcal, el cost anual de manteniment de l'EDAR, de 117.000 euros.

Amb visió de futur

El sistema de sanejament de Sant Quirze de Besora –depuradora, pou de bombament i col·lectors– està pensat per poder tractar l'aigua residual d'una població de 3.000 habitants (al municipi ara són 2.149), preveient futurs creixements. Es tracta d'una depuradora biològica de fangs activats. Aquest sistema permet que els fangs que es generen en el procés de depuració es tractin a la mateixa EDAR de manera neta i eficient, tant des del punt de vista mediambiental com econòmic. L'estació té un cabal diari de 600 m³/dia, amb un cabal mitjà de 25 m³/hora.

LES XIFRES

117.000
euros
és el cost anual de manteniment que tindrà l'EDAR i que assumirà totalment l'ACA.
600
metres cúbics
diaris tindrà de cabal l'estació depuradora, amb un cabal mitjà de 25 m³/hora.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona