Infraestructures i serveis

Fan una prova pilot a la dessalinitzadora de Blanes per fer-la més sostenible

Té un cost de 1,62 milions, finançats per la Unió Europea, i inclou tecnologia per aprofitar fins a un 90% l’aigua de mar i tractar-la més eficientment

La dessalinitzadora de Blanes és l’escenari d’una prova pilot, finançada amb fons europeus, per fer-la més sostenible ambientalment. Amb un pressupost d’1,62 milions d’euros, inclou tecnologia per aprofitar fins al 90% de l’aigua de mar i tractar-la d’una manera més eficient tot combinant pretractaments innovadors, la reutilització de corrents residuals mitjançant la gestió d’efluents i la generació de productes d’alt valor afegit.

Al capdavant del projecte, Life Dreamer, hi ha Acciona Aigua com a coordinadora i hi participen l’empresa de consultoria WE&B i l’empresa Aquastill, dedicada a la destil·lació per membranes. La prova, que va començar ara fa un any i finalitzarà el desembre del 2020, té com a objectiu aprofitar al màxim l’aigua de mar, aconseguir tractar-la per a diferents usos i recollir dades en un entorn real per després portar-ho a altres punts.

Actualment ja s’han posat en marxa les diferents unitats que configuren la planta pilot, dissenyada per reduir els costos i l’impacte ambiental de la dessalinitzadora. El que es vol és disminuir el consum d’energia per unitat d’aigua i augmentar la seva conversió a través del tractament de residus i corrents de salmorra concentrada. En definitiva, es vol “augmentar la sostenibilitat del procés de dessalinització per osmosis inversa”, afavorir la recuperació d’aigua i la reutilització de recursos. La solució proposada consisteix en implementar un pretractament d’eliminació de nutrients per evitar que s’embrutin les membranes d’osmosis inversa.

LA XIFRA

1,62
milions
d’euros és el pressupost, finançat amb fons europeus, de la prova pilot que es du a terme.

LA DATA

2002
és l’any
en què es va posar en marxa la dessalinitzadora de Blanes, la primera de tot Catalunya.

La primera planta que es va posar en marxa

La dessalinitzadora de Blanes és la primera que va entrar en servei a Catalunya, el 2002, arran de la sequera que es patia des dels anys noranta. Amb ella es volia posar fi a la sobreexplotació de l’aqüífer de la Tordera i es va garantir el subministrament d’aigua al sud de la Selva i al Maresme nord. Es va dissenyar per produir fins a 10 hm

3
d’aigua, però la sequera del 2007 i el 2008 va fer que se n’ampliés la capacitat fins a 20 hm
3
.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona