Infraestructures i serveis

Es dispara l’alarma per tres macroprojectes fotovoltaics

Situats a Foixà i Sant Jordi Desvalls, suposen torres de 50 metres per evacuar l’energia cap a la Farga

Disset municipis gironins, de moment, acorden fer front comú

Es tracta de tres projectes que, en realitat, són un de sol fraccionat

Tres macroprojectes fotovoltaics entre Sant Jordi Desvalls i Foixà que sumen un total de 143 hectàrees (ha) de plaques solars i el corresponent cablejat –d’uns 9 quilòmetres– i 33 torres de fins a 50 metres d’altura per evacuar l’energia cap a la subestació de la Farga, a Sant Julià de Ramis, han encès la polèmica en aquesta zona de les comarques gironines. A cavall del Baix Empordà i el Gironès, els tres projectes –que són del mateix promotor, Photovoltaic Energy Horizon, de Valladolid– estan en fase d’exposició pública. Per fer front comú i intercanviar experiències davant aquests tres projectes anomenats La Farga 1, 2 i 3 i que, en realitat, serien un de sol que s’ha repartit en dos municipis per poder-se ajustar a la normativa, segons expliquen els alcaldes implicats, representants de disset ajuntaments propers a la zona i el diputat gironí Dani Cornellà es van reunir ahir a la tarda a l’ajuntament de Sant Jordi Desvalls.

Manifest de rebuig

Entre les accions decidides, segons va explicar l’alcaldessa de Cervià de Ter, Roser Estañol, hi ha la redacció d’un manifest en contra d’aquests tipus de projectes que es farà arribar a tots els consistoris, ja que s’entén que en qualsevol moment qualsevol municipi es pot veure afectat. A més, també van decidir que el cas es farà arribar al Parlament i que es demanarà una modificació de la llei vigent sobre renovables. “Tots estem d’acord que energies renovables sí, però no d’aquesta manera”, diu Estañol.

Exactament, els municipis afectats per aquests parcs solars són –segons consta en la documentació feta arribar pels promotors al Departament de Territori– Foixà, Sant Jordi Desvalls, Viladasens, Flaçà, Cervià de Ter i Sant Julià de Ramis. Tots aquests municipis van ser representats en la reunió pels seus alcaldes –en el cas de Sant Julià, l’alcalde també és vicepresident del Consell Comarcal del Gironès–. També hi van assistir els alcaldes de la Pera, Colomers, Jafre, Sant Joan de Mollet, Celrà, Bordils, Juià, Sant Martí Vell i Parlavà, i, tot i no ser-hi, van rebre el suport també de Madremanya i Verges.

Els projectes

En el cas de Foixà, l’empresa preveu dues plantes fotovoltaiques de 50 MW i 15 MW, respectivament, en dues superfícies de 65 i 18 ha que estarien connectades amb la subestació de Sant Julià a través d’un cablejat aeri. L’alcalde de Foixà, Josep Oliveras, considera que la planta suposa un “fort impacte” per a municipis tan petits com aquest. A Sant Jordi Desvalls, el projecte també parla d’un parc de 60 ha i un cablejat de gairebé 5,5 quilòmetres fins a la Farga. Es preveuen tretze torres des d’aquest municipi fins a la Farga de Sant Julià, passant pels altres termes afectats, com ara Cervià de Ter. L’alcaldessa de Sant Jordi Desvalls, Núria Martínez, va destacar que els veïns ja havien mostrat en una reunió el seu rebuig majoritari a aquest macroprojecte i que el consistori hi presentarà al·legacions. També en presentarà l’Ajuntament de Cervià –un municipi que ja s’ha vist afectat per altres infraestructures elèctriques per la seva situació–, segons va avançar la seva alcaldessa. De fet, a banda de l’impacte visual dels parcs solars en municipis petits que viuen precisament de l’entorn, com destaquen els alcaldes, un dels principals problemes és precisament el cablejat que obliga a instal·lar les torres de suport.

LA FRASE

Tots estem d’acord que energies renovables sí, però no d’aquesta manera
Roser Estañol
alcaldessa de cervià de ter

Nou projecte eòlic a Capmany

L’empresa Enel Green Power ha presentat un nou projecte de parc eòlic, anomenat Zeus, amb cinc aerogeneradors, que afecta els termes de Capmany i Sant Climent Sescebes, segons informa l’ACN. La proposta es va fer arribar a la Ponència d’Energies Renovables (PER) de la Generalitat dilluns i preveu una potència de 30 MW. L’entitat ecologista Iaeden denuncia que es tracta de la mateixa companyia i pràcticament la mateixa ubicació que es preveia per al parc Terrades, que l’ens va desestimar per motius ambientals. “Veurem si la PER canvia d’opinió aquesta vegada”, reflexionen en una piulada els ecologistes.

A hores d’ara, hi ha tres instal·lacions projectades a la zona de l’Albera amb informe favorable: el parc eòlic d’Agullana (cinc molins), el de Galatea a la Jonquera (deu aerogeneradors) i el Cronos de Capmany (quatre aerogeneradors). N’hi ha dues més en tramitació. El parc dels Estanys (entre Capmany i la Jonquera), amb sis molins projectats, i el del Ventador, també a Capmany i amb sis molins més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona