Infraestructures i serveis

Pineda i el Masnou tenen greus avaries a la xarxa d'aigua

Al Masnou, la part alta de la població es va quedar sense subministrament durant vuit hores, i a Pineda, el tall es va repetir tres cops al mateix lloc durant tot el dia

Van perjudicar cap a nou mil clients dels dos municipis

Dues avaries importants, una de les quals especialment complexa, van deixar ahir sense aigua bona part dels municipis del Masnou i Pineda de Mar. Milers d'usuaris de les dues poblacions van patir les conseqüències del trencament de canonades distribuïdores i, en el cas de Pineda, l'afectació va ser pitjor perquè quan es va intentar restablir el servei en dues ocasions la canalització arreglada no va aguantar la pressió i es va tornar a trencar. Els tècnics van estar treballant en el tercer trencament a partir de les vuit del vespre i estava previst enllestir la feina a primera hora de la matinada.

Al Masnou, segons van informar fonts de l'empresa subministradora Sorea, l'avaria es va produir quan es netejava el dipòsit, a la zona del torrent Valls de Rials, que abasteix la part alta del municipi, al voltant de dos quarts de set del matí. Uns quatre mil usuaris van resultar afectats, sempre segons les mateixes fonts, especialment a les zones de Masnou Nord i Santa Madrona. A la una del migdia els tècnics de l'empresa concessionària del servei van tornar a donar l'aigua de manera gradual. L'alcalde del Masnou, Jaume Oliveras (ERC), va confirmar ahir que l'avaria havia estat de les pitjors que recorda pel que fa al nombre d'habitatges afectats i hi va afegir que hi havia hagut problemes de pressió quan el servei s'havia restituït “de forma gradual”. “Som conscients de la necessitat de millorar i renovar la xarxa de l'aigua potable a la zona afectada”, va precisar l'alcalde, que va avançar que s'està estudiant quin tipus d'inversió caldria dur-hi a terme.

Pel que fa a Pineda de Mar, l'avaria va començar cap a mitjanit, quan una de les canonades principals, que abasteix els barris de les Creus, Poblenou i part de Can Cornet i tot el polígon industrial, es va rebentar al carrer Roig i Jalpí, al centre de la població. El trencament va superar la barrera de l'asfalt i va omplir d'aigua el vial. Els tècnics de Sorea van tancar el subministrament, però no van poder començar a treballar fins a primera hora del matí a la recerca del tram afectat. El van localitzar a la part alta del carrer, a prop de la carretera N-II. Fonts de Sorea van explicar que uns cinc mil usuaris van viure les conseqüències del tall de subministrament fins a primera hora de la tarda, en què es va tornar a donar el servei de manera progressiva. Va ser llavors que la mateixa canonada es va rebentar en un altre punt del carrer, fet que va obligar la companyia a tornar a interrompre el subministrament. A última hora de la tarda es va reactivar el servei i la canonada altre cop no va aguantar la pressió i es va rebentar. Durant les hores en què es van fer les obres, segons Sorea, dels cinc mil clients afectats, uns tres mil van aconseguir aigua amb poca pressió i uns dos mil no en van tenir fins que no es va resoldre el problema totalment. Pitjor va ser per als pisos alts, on l'aigua va trigar més a arribar.

LA XIFRA

9.000
clients
de la companyia Sorea del Masnou i Pineda van tenir llargs talls de subministrament d'aigua, ahir.

LA FRASE

Està previst que el pla d'inversions a la xarxa d'aigua es porti a aprovació del ple el mes d'abril
Sílvia Biosca (PSC)
REGIDORA DE COMUNICACIÓ DE L'AJUNTAMENT DE PINEDA DE MAR

Un pla de millora per fases

Una xarxa amb canalitzacions antigues que no poden aguantar l'augment de la demanda del servei, en especial durant l'època d'estiu, que és quan la població del municipi es multiplica. Les avaries en el subministrament del servei d'aigua potable fa anys que ja no són una excepció a Pineda de Mar, i per aquest motiu, des de fa mesos, l'Ajuntament i la companyia adjudicatària Sorea treballen plegats per aplicar un pla d'inversions per millorar les condicions actuals del servei. La regidora de Comunicació, Sílvia Biosca (PSC), precisa que la proposta d'actuacions i la llista de prioritats es començaran a executar durant el segon semestre d'aquest any. “Un cop tinguem el calendari i les obres decidides es planificarà el finançament de cada acció”, deia l'any passat, després d'un estiu en què el municipi va tornar a tenir episodis puntuals de talls d'aigua. Després d'uns anys en què les relacions entre el govern local i l'empresa van ser tibants arran d'un litigi pels cànons de l'aigua no liquidats dels exercicis 2012 i 2013, ambdues parts van refer camins el 2016 amb el compromís de Sorea de fer noves inversions de millora a la xarxa. Paral·lelament, la concessionària va col·laborar en la creació d'un fons de solidaritat per garantir el pagament del servei als veïns de Pineda en situació de vulnerabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona