Infraestructures i serveis

Carretera més segura entre Banyoles i Vilademuls

El president de la Diputació de Girona posa aquestes obres d’exemple de la tasca que l’ens procura fer per evitar la sinistralitat en els 800 km de les 186 carreteres que gestiona

La reforma de la carretera GIV-5132, que connecta Banyoles i Galliners (al municipi de Vilademuls), s’ha donat per acabada. Les obres, que han costat uns 720.000 euros, s’han anat executant per fases des del 2016. El president de la Diputació –aquest ens és el titular de la carretera–, Miquel Noguer (alhora, alcalde de Banyoles); el diputat delegat de xarxa viària, Carles Álvarez; l’alcalde de Vilademuls, Àlex Terés, i el tinent d’alcalde de Fontcoberta –la GIV-5132 passa per aquest terme municipal–, Xavier Cros, van assistir a l’acte de presentació del final de les obres, celebrat en un extrem de la carretera, a Puigpalter (Banyoles).

La trobada va servir perquè els representants de l’ens provincial expliquessin la política en matèria de carreteres. El cas d’aquesta carretera –en la qual s’han fet millores per augmentar-hi la seguretat– seria un exemple del que s’està fent de mica en mica a les 186 vies que depenen de la Diputació de Girona, i que sumen més de 800 quilòmetres. “La nostra prioritat és la seguretat de les persones”, va assegurar Noguer.

Tant ell com Álvarez van assenyalar també la despesa que es fa, a més de tasques de millora, en el manteniment de les vies, sobretot en zones de muntanya, on les condicions meteorològiques solen ser més severes. Aquest any –van recordar– en els pressupostos de l’ens gironí es destinen uns nou milions d’euros a carreteres.

LA XIFRA

720.000
euros
ha estat el cost de la reforma de la carretera, executada en tres fases des del 2016.

Més amplada i, si cal, cuneta americana

En línies generals, les millores que la Diputació aplica a les seves carreteres consisteixen a eixamplar-les fins als sis metres en el cas que no arribin a aquesta amplada, considerada indispensable en la normativa viària. En els trams on això no és possible, s’opta per fer cunetes americanes, que són unes franges de formigó que tant serveixen per evacuar l’aigua de pluja (es construeixen degudament inclinades) com per posar-hi les rodes en cas de necessitat. Aquestes solucions s’han aplicat a la carretera de Banyoles a Galliners, de 12,4 km de longitud. També –com a intervencions més destacades– s’hi han suavitzat alguns revolts. Com la majoria de les vies propietat de la Diputació, el trànsit a la GIV-5132 no és gaire elevat (751 vehicles diaris), però hi passen força vehicles agrícoles i camions, per als quals una bona amplada és indispensable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia