Medi ambient

Residu Zero vol eliminar incineració i abocaments

La nova plataforma ciutadana aplega una quarantena d’entitats a favor de la prevenció i recuperació de residus

Posar fi a la incineració i l’abocament de residus i substituir-los per la prevenció i la recuperació. Aquest és l’objectiu de la Plataforma Ciutadana Residu Zero, que neix integrada per prop d’una quarantena d’entitats ecologistes i associacions amb preocupacions ambientals d’arreu de Catalunya que volen fer pressió a les administracions perquè treballin “en termes reals” per prevenir l’abocament de residus. És per això que han encetat la campanya ciutadana europea Zero Waste Citizen, que reclama un canvi en les prioritats de la gestió pública de residus. En aquest sentit, exigeixen un pla per tancar les incineradores i prohibir la crema de residus a les fàbriques de ciment. Asseguren que la nova directiva de residus 2018/851/CE ordena que la recuperació de la matèria dels residus és prioritària abans que no pas la recuperació energètica, i fan una crida “a defensar el territori, la salut i la seguretat de les persones”, i també a mobilitzar-se “contra tots els projectes i infraestructures que atemptin contra la salut”. Insisteixen a reclamar la responsabilitat ampliada del productor per garantir que aquest assumeix els costos de la gestió dels residus dels productes que posa al mercat.

Les entitats que conformen la plataforma van denunciar que el pla de gestió de residus de la Generalitat no destina els recursos suficients a prevenció i reutilització, i que els destina a la valorització energètica i incineració. Per això reivindiquen la necessitat d’una llei catalana de prevenció de residus elaborada amb participació ciutadana. Mercè Girona, integrant de la plataforma, explicava ahir durant la presentació del col·lectiu, que l’actual model de gestió de residus “ha tocat sostre” amb l’increment del volum de deixalles generades i l’estancament de les xifres de reciclatge, que entre els anys 2016 i 2017 van créixer un 3,3% i es van situar en el 32%. Mercè Girona en culpava l’obsolescència programada i el creixement del consum de productes amb envasos d’un sol ús, com ara les càpsules de cafè. La plataforma ja ha demanat el suport dels grups polítics per poder incidir en la propera llei. “Volem ser un lobby ecologista”, va remarcar Girona, que també va anunciar que la plataforma té previst presentar al·legacions al programa metropolità de prevenció i gestió de recursos i residus municipals 2019-2025 que elabora l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i que treballen en altres accions conjuntes que presentaran més endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia