Infraestructures i serveis

Nou impuls a la recollida de l’orgànica a l’Alt Empordà

Deu pobles més de la comarca iniciaran el servei a partir del mes de febrer

Són els municipis que han delegat el servei al Consell Comarcal

En aquesta fase es farà amb contenidors distribuïts als carrers

Deu municipis de l’Alt Empordà faran el pas l’1 de febrer d’iniciar la recollida selectiva de la fracció orgànica. Es tracta dels municipis que han optat per delegar el servei al Consell Comarcal, en concret, l’Armentera, Bàscara, Cabanes, el Far d’Empordà, Garriguella, Llers, Pau, Peralada, Sant Pere Pescador i Torroella de Fluvià. En total, sumaran un volum de població de 10.713 habitants.

Distribuir contenidors

Els serveis tècnics de l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal expliquen que el 27 de gener que ve s’instal·laran els contenidors de color marró en aquests pobles, ja que en aquesta fase els veïns hauran d’abocar els residus orgànics en contenidors repartits als carrers. En total, s’instal·laran 87 contenidors del tipus de càrrega bilateral, amb una capacitat de 1.500 litres, i es disposaran a la via pública en els punts on ja hi ha altres contenidors de recollida selectiva. El nombre varia segons l’extensió i la distribució dels nuclis i disseminats de cada municipi; a tall d’exemple, Sant Pere Pescador és el municipi on se n’instal·laran més (23), i el poble que en tindrà menys serà el Far d’Empordà (3). També es preveuen contenidors d’un altre tipus (120 litres de càrrega posterior), que es col·locaran a demanda, puntualment, per fer la recollida d’orgànica en actes i festes populars d’aquests municipis.

Tots els contenidors disposen d’un dispositiu TAG per poder pesar els residus de cada contenidor durant l’operació de buidatge abans de transportar el contingut al centre de tractament comarcal de Pedret i Marzà.

Cubells a les cases

Per facilitar la recollida selectiva a les llars dels deu municipis, a cada domicili s’entrega un cubell airejat de 10 litres de color marró (seran 5.919 en total), un paquet de 30 bosses compostables, un tríptic informatiu sobre els residus orgànics i un imant sobre reciclatge.

Per coordinar aquest dispositiu el Consell Comarcal ha adjudicat el servei a través d’un concurs públic a l’empresa Sersall 95 SL, amb un contracte de cinc anys i un import d’uns 590.793 euros. L’empresa farà una única ruta de recollida conjunta per tots els municipis que tindrà com a destí la planta de compostatge del centre de tractament de residus de l’Alt Empordà. Els contenidors es buidaran dos cops a la setmana a l’hivern (dimarts i divendres de l’1 d’octubre al 30 d’abril), i tres vegades durant la temporada alta (dilluns, dimecres i divendres de l’1 de maig al 30 de setembre).

L’horari de recollida previst serà a la tarda, a partir de les 15 h, fins a les 23 h aproximadament, mentre que els diumenges de la temporada d’estiu la recollida serà al matí.

LES XIFRES

10.713
habitants
és la població total que sumen els municipis que inicien el servei de recollida de la fracció orgànica.

LA DATA

5.919
cubells
de color marró es distribuiran als domicilis i 87 contenidors s’instal·laran als carrers.
01/02/20
El Consell Comarcal
posa en marxa la recollida de la fracció orgànica a deu pobles de l’Alt Empordà.
Les claus

Pel bé del planeta i perquè a la llarga serà més econòmic

Esteve Carrera

“El pas que fan aquests municipis, que ara s’afegiran als que ja fan la recollida selectiva de la fracció orgànica, l’hem d’acabar fent els 68 municipis de la comarca”, diu el conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Maria Cervera. El conseller admet que la comarca ha anat més aviat tard en relació amb el conjunt de les comarques gironines en aquesta temàtica. Ha anat tard perquè no hi havia centre de tractament d’aquests residus; ara ja no és el cas. “Amb la posada en marxa de les últimes instal·lacions comarcals ja no té sentit que no es faci la recollida d’orgànica”, hi afegeix Cervera. Amb la recollida selectiva, l’objectiu és disminuir la quantitat de residus destinats a l’abocador comarcal (contenidor de resta). “Cal fer-ho pel medi ambient des del punt de vista global, però també perquè a la llarga serà més econòmic; si no reciclem bé ens costarà més car”, avisa. Els deu municipis que iniciaran ara la recollida de la fracció orgànica ja han de començar a pensar en la fase següent: preparar la recollida porta a porta, o optar pels contenidors amb targetes identificatives, o possibles compostadors municipals, segons les característiques de cada poble. A banda dels contenidors al carrer, a Sant Pere Pescador ja es va iniciar el 2018 la recollida selectiva als càmpings.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia