Medi ambient

La Devesa de Girona, un “geriàtric” d’arbres, però amb un risc de caiguda “molt baix”

Un estudi descarta que es pugui esponjar el parc ni fer activitats dins les illes d’arbres

S’està fent un pla de risc, que establirà quan s’ha de tancar la Devesa

L’estudi encarregat per l’Ajuntament de Girona sobre l’estat de salut dels arbres del parc de la Devesa conclou que hi ha un risc “molt baix” de caiguda dels plàtans, però que aquests pateixen un “envelliment prematur”, ja que gairebé no poden créixer a causa de la densitat amb què van ser plantats. “És un geriàtric de plàtans”, va explicar ahir Gerard Passola, de Dr. Arbol, l’empresa responsable de l’informe, basat en l’estudi del sòl de diferents àrees i de mostres de 150 dels 2.500 arbres del parc. L’alta densitat, doncs, perjudica el creixement –es calcula que només creixen uns 0,3 mm a l’any quan l’habitual és entre 5 i 6 mm–, però, per contra, ajuda a reduir el risc de caiguda en temporals de vent, que seria bastant superior si no, perquè són arbres “molt esvelts”, va destacar Passola. Per això, es descarta la possibilitat d’esponjar els arbres com s’assenyalava en el pla especial, que mai es va arribar a aprovar. “Reduir-los milloraria la vitalitat però espatllaria la seguretat”, va subratllar Passola. El responsable de l’estudi també va destacar que tenen “un sistema de radicalitat molt petit”. En concret, es fixa que hi hauria d’haver una franja d’un metre i mig de protecció a l’entorn dels arbres. A més, el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, va destacar que l’estudi concloïa que les arrels dels arbres “han crescut cap a les zones més interiors i no cap als passejos”, per la qual cosa la compactació del terreny a les zones de pas no els afectaria. En canvi, es descarta la possibilitat de fer activitats dins les illes d’arbres, com també preveia el pla especial, que parlava de fer-hi itineraris.

Pla de risc

L’estudi conclou que hi ha un risc “molt baix” de caiguda d’arbres i “moderat” de caiguda de branques, i recomana fer un pla de risc. Terés va explicar que ja s’està elaborant i que el que farà serà fixar diferents graus de risc segons les previsions de ràfegues de vent o de neu. En els casos més greus es tancarà el parc, tot i que no es farà físicament amb tanques, sinó amb un sistema d’informació (com ara rètols als accessos). L’alcaldessa, Marta Madrenas, va subratllar que això ja es feia i que es tracta de “protocol·litzar-ho”, i va remarcar que l’estudi donava “un missatge tranquil·litzador”, ja que es va encarregar el 2018 arran de la caiguda d’un arbre per comprovar que no hi hagués un mal estat generalitzat. Només dos dels 150 arbres analitzats tenien “defectes” però “dins dels patrons”, segons Passola.

Altres mesures que es prendran a partir de l’estudi són augmentar el reg i substituir el sistema de llaurar la terra per treure les fulles que han caigut, que s’ha vist que pot perjudicar les arrels.

Guardar distància amb els arbres i fer fora els firaires

L’alcaldessa, Marta Madrenas, va subratllar que l’estudi “acredita que les activitats que es fan ara a la Devesa no perjudiquen la salut dels arbres” i que, per tant, no s’hi faran canvis. El que sí que es farà, seguint les recomanacions de l’estudi, és prendre mesures perquè es guardi distància amb els arbres i perquè no hi hagi cap afectació dins les illes d’arbres (fora de les zones de passeig).

Així, la intenció és establir dispositius els dies del mercat bisetmanal de marxants perquè tant les parades com els vehicles dels paradistes respectin la distància de metre i mig dels arbres que marca l’estudi. El mateix es faria per Fires. Cal tenir en compte que el pla d’usos de la Devesa, del 2010, fixa una distància de 3 metres dels arbres, però això mai no s’ha complert ni fet complir.

D’altra banda, “s’accelerarà” la retirada de les caravanes dels firaires de l’interior del parc. Fa dos anys va restringir-hi l’accés i només van poder-hi aparcar els que vivien a més de 25 km de la ciutat; això va fer que es passés de 442 vehicles a 148, segons dades del consistori. Ara s’haurà de treballar per treure’ls del tot, ja que l’estudi recomana que no hi hagi activitat dins les illes d’arbres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.