Medi ambient

Onze projectes rebran recursos del fons climàtic

Són els primers seleccionats i sumen 7,9 milions d’euros

Es finançaran amb diners procedents de l’impost del CO2

El fons del canvi climàtic, que es nodrirà amb aportacions procedents de l’impost del CO2, ja té onze projectes triats per finançar. Són els primers seleccionats per la Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic i sumen 7,9 milions d’euros dels 19 que està previst que tingui el fons enguany. La major part dels projectes escollits es desenvoluparan en diversos anys.

Entre els programes seleccionats hi ha l’elaboració d’un sistema d’informació dinàmica del litoral amb l’objectiu de recollir, elaborar i posar a disposició de les administracions, ciutadania i empreses la informació geolocalitzada i el coneixement sobre la costa catalana. “El litoral és una de les zones més vulnerables des del punt de vista del canvi climàtic”, argumenta la directora de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius. Per això, també es destinaran recursos al monitoratge i predicció meteooceanogràfica a la costa, al pla de ports i a l’elaboració del pla d’informació integral del canvi climàtic a Catalunya.

Rius explica que els recursos disponibles s’han vehiculat cap a projectes que no estaven inclosos en altres línies de subvenció. “En un primer moment, quan es va proposar la creació de l’impost, s’havia parlat de destinar part del fons a la renovació de flotes de vehicles, però aquest aspecte ja queda cobert pels plans estatals Moves”, assegura. Per això s’ha optat per altres tipus de projectes relacionats també amb la mitigació del canvi climàtic. Hi haurà dotacions per complementar fons d’altres administracions, com ara les destinades al disseny i implantació de zones de baixes emissions (ZBE), en aquest cas per a municipis de menys de 50.000 habitants i per als que en tenen de 100.000 a 230.000. En l’àmbit dels ens locals, també està previst incrementar la quantia de les subvencions ja existents per a actuacions d’ordenació ambiental de la il·luminació exterior i en matèria de mitigació i adaptació al canvi climàtic. En aquest primer paquet s’ha inclòs la millora de la mobilitat al corredor del Maresme a través d’actuacions destinades a facilitar la mobilitat laboral i donar una alternativa al vehicle privat en espais com ara polígons industrials, on no arriba el transport públic.

Se subvencionarà una exposició sobre alimentació saludable que fa la Fundació Catalana de l’Esplai perquè Barcelona és enguany la capital mundial de l’alimentació sostenible. Els fons serviran també per cofinançar, juntament amb fons europeus, l’estabilització de la morrena d’Erill la Vall per evitar que hi hagi esllavissades amb sistemes basats en la natura. Es tracta d’una prova pilot i es vol comprovar si el mètode triat funciona i es pot aplicar en altres punts amb la mateixa problemàtica.

LA FRASE

El litoral és una de les zones més vulnerables des del punt de vista del canvi climàtic
Mercè Rius
directora de qualitat ambiental i canvi climàtic
19
milions
d’euros és la provisió que ha fet el govern de la Generalitat per al fons climàtic aquest 2021.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona