Medi ambient

Consens ciutadà a Blanes i Malgrat per preservar el delta ampliat de la Tordera

Els dos municipis treballen perquè la Generalitat declari reserva natural el tram final del riu

Mantenen el projecte d’establir limitacions municipals anàlogues

Blanes i Malgrat mantenen el nexe compartit del tram final de la Tordera per reclamar a la Generalitat, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua, que preservi com a reserva natural la desembocadura fluvial i el delta ampliat de sorra que –enmig dels altres molts estralls en la carretera GI-6831 i la connexió de ferrocarril– va ser una de les poques bones notícies del temporal Glòria, el gener del 2020. El balanç del procés participatiu completat aquest any va ser de 311 persones favorables a la preservació de l’àmbit, “i amb opinions sobre l’abast i propostes per preservar-lo”, destacava ahir el tinent d’alcalde Jordi Urgell, de Promoció de la Ciutat i Mobilitat, com a alcalde accidental.

Pel que fa a l’avenç de les ordenances conjuntes amb Malgrat, Urgell destacava que estan “agraïts a treballar conjuntament” amb l’altre municipi en mesures per limitar usos i accessos, en paral·lel a altres accions de divulgació entre ciutadans, visitants i, sobretot, escolars dels dos termes.

A causa del Glòria, la nova platgeta podia atreure visitants que el confinament, primer, i després la preocupació dels dos municipis per protegir la zona, de gran valor mediambiental per les espècies de fauna, hàbitats, comunitats i paisatge i perquè constitueix un punt imprescindible en la trajectòria migratòria d’aus salvatges. La desembocadura de la Tordera és un espai natural catalogat com a zona humida, inclòs al PEIN i a la Xarxa Natura 2000, com a riu i estanys de Tordera, catalogat com a zona d’especial conservació en la tipologia d’espai d’aigües continentals.

LA XIFRA

311
persones
es van mostrar a favor de la voluntat de Blanes i Malgrat de preservar l’espai del delta de la Tordera.

LA DATA

23.01.20
va acabar
l’impacte del temporal ‘Glòria’ a la Costa Brava, que, estralls a banda, va fer engrandir el delta del riu.

Evitar al màxim la salinització de l’aqüífer

En les preocupacions de Blanes i Malgrat hi ha la salinització de l’aqüífer al curs baix del riu. Per això, Urgell, ahir, defensava que poblacions veïnes com ara Lloret i Tossa recorrin més a aigua de la dessaladora i, menys a pous freàtics, i es mostrava satisfet amb la darrera sentència que impedeix la construcció de l’emissari de salmorres que projectava l’empresa Robama, teòricament sense opció de presentar recurs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia