Tota l'agenda

Santoral

Dimecres 16 gener

Marcel I, papa i màrtir; Bernat i Pere, màrtirs; Honorat, bisbe; i Priscil·la.

Refrany

Vols mentir? Digues el que sents a dir.

Cita del dia

La natura ens ho dóna tot, fins i tot els mitjans per destruir-la . (Joaquín Araújo)

Sol i lluna

Sortida sol
Surt
h
Lluna nova
Nova
Lluna creixent
Quart creixent
Posta sol
Es pon
h
Lluna plena
Plena
Lluna minvant
Quart minvant

Cerca

Del
al

Prop dels Banys d'Arles i Palaldà

Dimecres, 16 gener 2019

Cap de setmana

Espolla

Sortida Per conèixer l'Albera, per diumenge, 20 de gener. Fira de l'oli a Espolla. Passejant pel preromànic i el megalitisme de l'Albera. Sortida a les 09.00, de davant de la Cooperativa d'Espolla. Mostar més dates

Dies 14-18
Figueres

Sortida guiada Itinerari Fages a l'Empordà, a càrrec de Joan Ferrerós, per dissabte, 19 de gener. Sortida en autocar a les 09.00 del matí. Cal inscripció prèvia. Mostar més dates

Dies 14-18

Diversos

Figueres

09.30.  Biblioteca Fages de Climent. Club lectura fàcil: Mosaic.

Exposicions

La Jonquera

MUME. Autoritzats per a sortir. L'èxode del 36. Fins al 3 de febrer.

MUME. Ésser expropiat, de Jordi Mitjà. Fins al 3 de febrer.

Llançà

Museu de l'Aquarel·la. Mostra col·lectiva dels Premis Pinzell d'Or. Fins al 10 de març.

Peralada

Biblioteca del Castell de Peralada. El llegat de les arts, de Carme Mateu. Fins al 31 de maig.

Presentacions

Figueres

19.00.  Biblioteca Fages de Climent. Presentació del llibre Ernest Lluch: biografia d'un intel·lectual agitador, de Joan Esculies Serrat, a càrrec de Joan Armangué Ribas, economista i exalcalde de Figueres i l'autor del llibre.

Dijous, 17 gener 2019

Diversos

Llançà

19.00. Casa de Cultura. Trobada del club de lectura d'adults: El retrat de Dorian Grey, d'Oscar Wilde.

Taules rodones

Figueres

19.00.  Biblioteca Fages de Climent. Presentació i projecció del documental Memòries de l'exili: Teresa Juvé, d'Enric Asensio. Tot seguit, taula rodona i col·loqui amb la participació de Teresa Juvé, escriptora i degana de les lletres catalanes; Pere Baltà, president de la Fundació Paco Candel, i  Josep Maria Soler, president de la Fundació Josep Pallach. Acte presentat per Josep M. Bernils, periodista.

Divendres, 18 gener 2019

Concerts

La Jonquera

20.00. Porxos de Can Laporta. Xerrada a càrrec del filòsof Xavier Antich. Dins el cicle de sopars-tertúlia d'Òmnium Cultural Alt Empordà.

Conferències

Figueres

20.00. Seu provisional del Casino Menestral. Conferència La vida construïda socialment. Els gèneres i l'educació. Qui tria qui sóc?, a càrrec de Pilar Heras, professora de Pedagogia a la UB i DG al Departament de Justícia de la Generalitat. Dins el cicle Aula Oberta.

Diversos

Figueres

16.00.  Biblioteca Fages de Climent. Club de lectura fàcil: Molt soroll per res, de William Shakespeare, adaptació de Núria Martí Constans.

Festes

Llançà
Festa major de Sant Vicenç

17.30. Casa de Cultura. Entrega de la beca Coll-Alcocer.

18.00. Casa de Cultura. Presentació de l'auca Llançà, de Josep Malats.

19.00. Casa de Cultura. Pregó a càrrec de l'actriu i escriptora Àngels Bassas.

19.30. Casa de Cultura. Presentació del llibre La vida té aquestes coses, d'Àngels Bassas.

20.00. Envelat. Ktatonic Fest II, festival de música alternativa de Llançà, amb l'actuació dels grups The Casualties, Angelus Apatrida, Teething, La Inquisición, Bellako i Potencia Tóxica.

20.30. Casa de Cultura. Presentació i benvinguda de les pubilles i hereus.

Fires

Espolla
23a Fira de l'Oli i l'Olivera

19.00. Sala La Fraternal. Presentació del llibre de José Luís Bartolomé L'arbre evitern, elogi etnopoètic de l'olivera empordanesa.

Efemèrides

1707.

En plena crisi econòmica, Escòcia va ratificar l’Acta d’Unió, basada en la unificació de les corones d’Escòcia i Anglaterra, que deixaven d’existir com a estats independents i constituïen, juntament amb Gal·les, la Gran Bretanya. El suborn hi va tenir molt a veure, atès que el baró de Glasgow va rebre prop de 20.000 lliures perquè les repartís entre els parlamentaris, i va ser el comissionat parlamentari de la reina Anna I qui en va rebre la major part. La resta es va destinar al pagament d’espies i d’agents provocadors. En positiu, es va establir la unió duanera monetària i Escòcia va retenir la independència legal, religiosa i educativa.

1641.

Signatura d’un pacte entre Richelieu i Pau Claris: Catalunya serà reconeguda com a república independent i es produeix així la ruptura total, si bé temporal, amb el regne de Castella.

1991.

Comença l’operació Tempesta del Desert, “la mare de totes les batalles”, tal com l’anomena Saddam Hussein, quan una coalició de forces internacionals, encapçalada pels EUA i estacionada al golf Pèrsic, comença la campanya de bombardejos aeris contra Bagdad, la capital de l’Iraq, per obligar l’esmentat país a abandonar l’emirat de Kuwait, envaït l’agost anterior. La primera guerra del Golf es va acabar el 28 de febrer, quan George Bush pare va anunciar, en un missatge al país, la fi de les operacions militars al golf Pèrsic.

2004.

El Tribunal Constitucional espanyol avala la il·legalització de les formacions polítiques basques Batasuna i Herri Batasuna.