Tota l'agenda

Santoral

Dimecres 17 octubre

Ignasi d'Antioquia, bisbe i màrtir; Víctor, Alexandre, Maria, màrtirs; Florenci, bisbe; Margarida Maria Alocoque, verge.

Refrany

El cor no parla, però endevina.

Cita del dia

El gran enemic de la democràcia és la militarització del pensament polític . (Fernando Morán)

Sol i lluna

Sortida sol
Surt
h
Lluna nova
Nova
Lluna creixent
Quart creixent
Posta sol
Es pon
h
Lluna plena
Plena
Lluna minvant
Quart minvant

Cerca

Del
al

Prop de La Bastida

Dimecres, 17 octubre 2018

Cap de setmana

Peralada

IX Pedalada a Peralada, per diumenge, 21 d'octubre. Recorreguts: 29 km i 48 kms. Sortida a les 08.30, del restaurant Cafè del Centre de Peralada. Més informació al www.pedaladaaperalada.com o c/e pedalada@pedaladaaperalada.com. Mostar més dates

Dies 15-19
Les Preses

II cursa de la dona de les Preses, per diumenge, 21 d'octubre. Sortida a les 10.00, del Parc 1 d'octubre. Cursa/marxa solidària pel càncer de mama. 2 recorreguts: 5 km i 10 km. Inscripcions al c/e cursadeladona.lespreses.cat. Mostar més dates

Dies 15-19

Conferències

Olot

19.30. Hospici. Xerrada i presentació dels projectes seleccionats i premiats en els Premis d'Arquitectura de les Comarques de Girona 2018, a càrrec d'Arnau Vergés (Arnau Estudi d'Arquitectura) i Xevi Bayona, Alba Colomer i Adrià Villarejo (XAA Arquitectura).

Diversos

Figueres

20.00. Seu d'Òmnium Cultural. Lectura comentada d'Antígones, les desobedients, a càrrec d'Àngels Gardella.

Olot

17.00. Sala d'actes de DinàmiG. Projecció de la pel·lícula Cinema Paradiso.

Exposicions

La Jonquera

MUME. Per sempre més, ànimes marcades, pintura-instal·lació de Pep Camps. Fins al 18 de novembre.

MUME. Exilis, fronteres i desarrelaments, de Carles Vergés i Víctor Sunyol. Fins al 25 de novembre.

Figueres

Museu de l'Empordà. Els Dalí de Figueres. la família, l'Empordà i l'art. Fins al 4 de novembre.

Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà. Vitrina: Els estudis idíl·lics de l'Anna M. Dalí a Cadaqués, fotografies. Fins al 31 d'octubre.

Centre cívic Joaquim Xirau. Ciència & Esport, l'evolució del mitjà de transport que va revolucionar el món. Fins al 2 de novembre.

Davant de la Seu de la Delegació de l'Alt Empordà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC). Coderch a Roses. Casa Rozes, 1962, de Francesc Català Roca. Fins al 7 de novembre.

Centre cívic Creu de la Mà. Sota dues mirades, a càrrec de Click Kreativität. Exposició col·lectiva de tècniques com fotografia, obra gràfica i pictòrica. Fins al 18 d'octubre.

Biblioteca Fages de Climent. Fons personal de Rafael Ramis i Romans (Figueres, 1880-1936). Fins al 28 d'octubre.

La Cate. Els colors de la llibertat. Fins al 20 d'octubre.

Olot

Museu dels Sants. Els somriures de la Mare de Déu del Tura. Fins a l'11 de novembre.

Sala Oberta 2 del Museu de la Garrotxa. El despertar de les coses i dels adormits, de Josep Berga i Boada. Fins l'11 de novembre.

Biblioteca Marià Vayreda. Mostra de treballs dels alumnes de l'Escola Municipal d'Expressió d'Olot a partir del Diccionari Fabra. Fins al 31 d'octubre.

Museu de la Garrotxa. Agafa el teu diccionari i porta'l, al Museu. Fins al 2 de desembre.

Museu de la Garrotxa, Sala 15. Olot d'abans, fotos antigues. Fins al 4 de novembre.

Àmbit Espai d'Art. Tàpies: Signes i estructures. Fins al 20 d'octubre.

Efemèrides

1777. La batalla de Saratoga.

Va ser una de les més importants de la guerra d’Independència dels Estats Units, i va contribuir, en gran mesura, al desenllaç de la contesa a favor de l’exèrcit continental nord-americà. Va tenir lloc a Saratoga, regió situada entre Boston i la zona dels Grans Llacs, prop del riu Hudson. Les forces britàniques del general John Burgoyne no van poder fer front al contraatac dels efectius americans comandats per George Washington. La victòria va enfortir la possibilitat de triomf de les milícies ciutadanes sobre l’exèrcit britànic, amb el suport de França i l’imperi Espanyol als independentistes americans.

1147.

El comte de Barcelona Ramon Berenguer IV ajuda els genovesos a prendre Almeria als sarraïns amb la tramesa de la flota catalana.

1822.

Les forces liberals del general Espoz y Mina assetgen Castellfollit de la Roca, a la Garrotxa, ocupat pels reialistes, i acaben arrasant el poble.

1912.

Bulgària, Grècia, Sèrbia i Montenegro declaren la guerra a Turquia. S’iniciava la primera guerra balcànica.

1934.

Després de dotze dies de lluita, és sufocada militarment la revolució d’Astúries, amb 1.335 morts i 2.932 ferits. Uns 15.000 revoltats van ser empresonats.

1947.

El govern de Londres reconeix la independència de Birmània.