Tota l'agenda

Santoral

Dissabte 23 març

Josep Oriol, prevere; Victorià, procònsol i màrtir; Fidel, màrtir; Toribi, bisbe; i Teodòsia, màrtir.

Refrany

Qui no vulgui pols, que no vagi a l'era.

Cita del dia

No hi ha res més terrible que un poder il·limitat en mans d'un ésser limitat . (Vasyl Symonenko)

Sol i lluna

Sortida sol
Surt
h
Lluna nova
Nova
Lluna creixent
Quart creixent
Posta sol
Es pon
h
Lluna plena
Plena
Lluna minvant
Quart minvant

Cerca

Del
al

No hi ha resultats a la zona de Millena

Efemèrides

1857.

Als magatzems E.V. Haughwout & Co de Nova York, l’inventor nord-americà Elisha Graves Otis va posar en marxa el primer ascensor del món de tracció mecànica, propulsat per una màquina de vapor. L’edifici tenia cinc pisos, i l’ascensor, amb una capacitat per a sis persones, es movia a la velocitat de dotze metres per minut. Cinc anys abans, Otis havia inventat un dispositiu de seguretat que evitava la caiguda de la cabina si es trencava el cable de subjecció. El 1854, en una exposició al Crystal Palace, va impressionar els assistents fent que tallessin l’única corda que subjectava la plataforma on era (en el gravat), que va caure només alguns centímetres abans d’aturar-se. Aquell nou sistema de seguretat va significar una autèntica revolució industrial.

1768.

Motí de Squillace, a Madrid, contra un decret de Squillace, ministre del rei Carles III, que prohibia l’ús de capa llarga i barret d’ala ampla adduint que aquesta indumentària, en cas de delicte, no permetia identificar l’autor.

1848.

Proclamació de la República de Sant Marc, a Venècia, que s’allibera del domini d’Àustria.

1860.

Batalla de Wad-ras, al Marroc, guanyada per les forces espanyoles, que posa fi a la guerra d’Àfrica i en què el general Joan Prim consolida el seu prestigi militar.

1919.

Benito Mussolini funda els Fasci Italiani di Combattimento, germen del Partit Feixista italià.

2000.

L’empresa nord-americana Celera Corporation obté la seqüència sencera del genoma de la mosca del vinagre, el més complex conegut fins en aquell moment.