Tota l'agenda

Santoral

Divendres 16 novembre

Rufí, Marc, Valeri, Elpidi, Marcel, màrtirs; Edmon, bisbe;  Gertrudis, verge.

Refrany

Secrets d'amor, a dins el cor.

Cita del dia

Quan és descoberta per algú altre, la veritat perd una part del seu atractiu . (Aleksandr Soljenitsin)

Sol i lluna

Sortida sol
Surt
h
Lluna nova
Nova
Lluna creixent
Quart creixent
Posta sol
Es pon
h
Lluna plena
Plena
Lluna minvant
Quart minvant

Cerca

Del
al

Prop de Torelló

Divendres, 16 novembre 2018

Cap de setmana

Ripoll

40a Mitja Marató de Ripoll i 5 km cursa popular bressol de Catalunya, per diumenge, Sortida de les dues curses a les 10.00 i 10.15, de la plaça del Monestir. Inscripcions: mitjamarato.cat. Mostar més dates

Dies 12-16
Olot

Sortida Trencalòs, per dissabte, 17 de novembre. Sortida del projecte d'aus necròfags al Comanegra per portar llana d'ovella a la zona de cria del Trencalòs. Sortida a les 09:00, de l'aparcament del Parc Nou. Mostar més dates

Dies 12-16
Arbúcies

25a Pujada a peu al Castell de Montsoriu i 13a edició del memorial Toni Ibáñez de BTT, per diumenge. Concentració, a les 10.00, al Coll de Castellar. Inscripcions, a amicsmontsoriu@gmail.com. Mostar més dates

Dies 12-16

Circ

Breda
Dia del Circ. Festival solidari

18.00. Espai Caputxeta. Cabaret Jove Escola de Circ Los, a càrrec de Circ Los.

19.30. Espai Caputxeta. Música amb Stem Fatal.

21.00. Espai Caputxeta. Música Mensajeras In-Mundas, amb Las Rubias.

Concerts

Olot

22.00. Sala El Torín. Actuació de la banda madrilenya Morgan.

Salt

23.00. La Mirona. Concert de Rise Up: The Wah Wahs  - The Sound System.

Girona

20.30. Teatre Municipal. Requiem pour L., amb Alain Platel & Fabrizio Cassol - Les Ballets C de la B. Dins el Temporada Alta.

20.00. Auditori Viader de la Casa de Cultura. Concert de TriCatSons, amb Enric Masriera, clarinet; Neus Cuberta, violí, i Francesc Alsina, piano.

20.00. Espai Marfà. Concert d'acordió diatònic a càrrec de Pere Romaní.

20.00. Ateneu 24 de Juny. Vespre de clàssica, amb l'actuació del duo Capmany.

21.00. Cúpula de les Arts. Concert de la cantant Beth.

23.30. Yeah Indie Club. Actuació de Ferran Exceso & Fran Mariscal.

Conferències

Ripoll

19.30. Sala Tomàs Raguer del Museu Etnogràfic. Conferència En busca de la síntesis, a càrrec de l'estudi d'arquitectura Cadaval & Solà-Morales.

Olot

19.00. Casal Marià. Xerrada Quin és l'estat actual dels esculls de corall?, a càrrec de Josep Maria Gili, doctor en Ciències Biològiques i professor d'investigació de l'Institut de Ciències del Mar - CSIC. Dins la Setmana de la Ciència.

Breda

20.00. Sala polivalent del Centre cívic 1 d'Octubre. Conferència a càrrec del psicòleg Enric Font, que parlarà sobre el càncer, malaltia escollida per a la 27a edició de La Marató.

Diversos

La Cellera de Ter

20.00. Biblioteca Colldegria. Club de lectura: La mecànica de l'aigua, de Silvana Vogt.

Santa Coloma de Farners

19.30. Biblioteca Joan Vinyoli. Club de Lectors i Llegidors, amb l'escriptor Lluís Muntada, que parlarà del seu llibre Canvi d'agulles.

Salt

19.00. Planta Principal de l'Espai Gironès. Tret de sortida a la campanya de Nadal amb la tradicional encesa de llums, amb la participació d'Els Marrecs de Salt, i l'actuació del cor A Grup Vocal, dirigit per Marc Sambola, que oferirà un repertori de nadales.

Efemèrides

1884. La conferència de Berlín.

Convocada pel regne de Portugal i organitzada pel canceller alemany Otto von Bismark, va començar les seves sessions per tal de resoldre els problemes que creava l’expansió colonial per l’Àfrica. Hi van participar els imperis alemany, austrohongarès i otomà, Bèlgica, Dinamarca, França, el Regne Unit, Itàlia, els Països Baixos, Portugal, Rússia, Espanya i el regne de Suècia i Noruega. La creació, l’any 1878, de la Societat Internacional del Congo, amb finalitats econòmiques, va propiciar les inversions estrangeres en la societat i la consideració d’aquest territori des d’un criteri més imperialista que no pas filantròpic.

1706.

L’arxiduc Carles d’Àustria crea la Reial Guàrdia Catalana, regiment regular d’infanteria que, sota el comandament del coronel Antoni de Peguera, tindrà un gran protagonisme durant la guerra de Successió.

1908.

El rei Leopold II de Bèlgica llega al seu país, per testament, el territori africà del Congo.

1938.

Acomiaden, a Barcelona, les Brigades Internacionals, que havien intervingut en la Guerra Civil espanyola del costat de la República, i final de la batalla de l’Ebre.

1974.

Jordi Pujol i Miquel Roca i Junyent, entre d’altres, funden a Montserrat el partit polític catalanista Convergència Democràtica de Catalunya.