cultura

Faran visitables els búnquers i bateries militars de l'Escala

Recuperaran les instal·lacions de la Guerra Civil i l'època franquista que es conserven d'Empúries a Montgó

Hi projecten uns itineraris i visites guiades, en el marc de la recuperació de la memòria històrica

L'Ajuntament de l'Escala recuperarà les antigues instal·lacions militars que es conserven al municipi i les farà visitables. Són sobretot búnquers i bateries, on hi havia peces d'artilleria com ara canons, de l'època de la Guerra Civil i del franquisme. L'objectiu és restaurar aquests elements arquitectònics i fer-los visitables a partir d'itineraris indicats amb cartells explicatius i també amb visites guiades.

Aquests recorreguts aniran des de Sant Martí d'Empúries fins a punta Montgó, dos punts on es conserven búnquers i bateries de canons. També n'hi ha a les Planasses, a la Mar d'en Manassa, a les Coves i a la Clota. A banda d'aquestes instal·lacions, també s'han localitzat trinxeres a la zona del turó de les Corts. Aquest patrimoni està abandonat, i sobretot s'ha de netejar i indicar-ne els accessos.

L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, ha explicat que s'ha demanat una subvenció al Memorial Democràtic, que depèn del Departament d'Interior, per tirar endavant el projecte. Puig creu que aquest projecte podria estar acabat d'aquí a quatre anys, durant els quals l'Ajuntament destinarà 100.000 euros a la recuperació del patrimoni històric. La subvenció del govern podria aportar 30.000 euros més al projecte. Estanis Puig també destaca que, en el cas de punta Montgó, on hi ha una torre de guaita que ara es pot veure només per mitjà de visites guiades, l'Ajuntament treballa per millorar-ne l'accés. També es treballa per instal·lar-hi una petita zona de bar i de punt d'informació.

Estudi històric

Rafael Bruguera, exalcalde i membre del Centre de Documentació i Recerca Històrica de l'Escala, treballa en aquest projecte, i explica que a banda de la recuperació d'aquestes instal·lacions militars també hi ha previst subvencionar un estudi històric sobre el patrimoni militar del municipi. Es tracta de quantificar i documentar el nombre exacte de trinxeres, bateries de canons i búnquers que es mantenen de la Guerra Civil i del franquisme. La majoria d'aquestes construccions es van abandonar després de la Guerra Civil, però n'hi ha que, fins a finals de la dècada dels vuitanta, es van fer servir per fer-hi exercicis militars, segons recorda Bruguera. Aquest és el cas de les instal·lacions de la Clota, un paratge que en part encara és propietat del Ministeri de Defensa.

LA XIFRA

1.300
refugis antiaeris
comptabilitzats a tot Catalunya, segons dades del departament d'Interior.

LA FRASE

L'objectiu és fer que aquestes instal·lacions es puguin veure i fer-hi visites guiades
Estanis Puig
alcalde de l'escala

Instal·lacions visitables a les comarques gironines

A les comarques gironines hi ha diversos punts amb instal·lacions militars, en algun cas visitables. Al Pla de l'Estany es conserva en bones condicions el refugi del camp d'aviació que durant la guerra hi va haver al Pla de Martís. És de propietat privada, però durant uns mesos s'hi va poder entrar en unes visites guiades.

A la Garrotxa, hi ha els refugis antiaeris del camp d'aviació de la plana de la Vall d'en Bas. En aquest cas, però, no estan oberts al públic.

A Sant Feliu de Guíxols hi ha quatre búnquers de la Guerra Civil, però cap no està obert al públic. El més gran és sota l'edifici d'El Salvament, i s'hi poden distingir quatre compartiments petits, però només en queda l'estructura interna. N'hi ha un altre al Club de Mar, però té l'accés restringit, igual que el camí de ronda. També a sobre del club nàutic però gairebé no en queda res i és inaccessible. I a sota el port Salvi n'hi ha un altre. A la Pineda Fosca queda una plataforma que acollia les bateries antiaèries.

També a Palamós, l'any 2006 es van crear unes visites guiades a la defensa artillera del Molí de Vent de Sant Joan de Palamós. També s'ha de recuperar el refugi construït al pati de l'escola Ruiz Giménez.

A Blanes, fa un any i mig EUiA va proposar convertir els búnquers de la vila en un projecte museístic, i fer-los visitables per recuperar la memòria històrica. Com que es tractava d'una localitat industrial, Blanes va requerir fortificacions especials durant la guerra.

(Informació elaborada per Jordi Colomer, Albert Vilar, Irene Rigall, Jordi Casas i Ramon Estéban.)

De refugi antiaeri a espai per a la cultura, a Girona

El Museu d'Història l'usa com a sala expositiva
Es vol recuperar també un búnquer a la plaça Poeta Marquina
Dani Vilà

El refugi antiaeri del jardí de la Infància de Girona té el seu origen l'any 1938 i molts ciutadans recorden com davant dels avisos buscaven seguretat en aquest punt subterrani del centre de Girona. Un espai que ha despertat sempre un gran interès entre els gironins, primer en els que hi van viure vivències d'infància o adultesa en temps de guerra o en els que volen conèixer els petits secrets que la ciutat manté al seu subsòl.

Des del mes de maig, el Museu d'Història de Girona va facilitar l'accés al refugi antiaeri en convertir-lo en una sala més del seu itinerari expositiu, dedicant-lo precisament a la Guerra Civil. El refugi tenia una capacitat per a 700 persones en els encara no 570 metres quadrats de l'espai i era l'únic de la ciutat que disposava de llum elèctrica.

La recuperació d'aquest refugi com a espai expositiu ha arribat després que en diverses exposicions de flors de Girona s'ha pogut visitar i que s'hi fan visites guiades.

Un a Poeta Marquina

En temps de guerra, Girona tenia tota una xarxa de refugis, com el que hi havia a La Salle i un de situat a la plaça Poeta Marquina. Precisament aquest últim, l'Ajuntament també té la intenció de recuperar-lo en els propers anys i fer-lo visitable.

El paratge de Falconera de Roses, desmantellat

M.V

L'Ajuntament de Roses va acabar de desmantellar a finals de l'any passat l'antic paratge militar de Punta Falconera, amb l'enderroc de les instal·lacions que es van abandonar el 1993 i que s'han mantingut fins ara. Es va decidir mantenir només dues de les onze edificacions que hi havia. Està previst que es restaurin, i una es farà servir com a punt d'acollida del Parc Natural del Cap de Creus, del qual forma part el paratge, i l'altra, com a punt de formació. L'Ajuntament crearà, a més, un itinerari sensorial a la zona l'any que ve.

L'enderroc dels edificis militars del paratge de punta Falconera va durar un mes i ha costat 109.000 euros.

El paratge de punta Falconera es va començar a recuperar a partir del 2006, quan l'Ajuntament de Roses va adquirir els terrenys. Des d'aquell moment, les actuacions que s'hi han fet són el tancament de l'àrea per impedir-hi el trànsit de vehicles, la creació d'una franja contra incendis i la reforestació de l'espai amb plantació de suros.

Inicialment s'havia plantejat mantenir totes les edificacions i fer-les visitables, però el mal estat de les estructures va fer decidir al final tirar a terra la major part de les antigues instal·lacions militars. Hi havia diversos barracons, una xarxa subterrània de galeries i passadissos, i una bateria de costa de cinc búnquers.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.