Societat

la contra

Un local històric, a Cantallops

Celebren el centenari de la construcció de l'edifici de la Societat La Concòrdia del municipi

La Societat La Concòrdia de Cantallops va néixer el 1864, però no va ser fins al 1910 quan va poder estrenar un local social, del qual se celebra ara el centenari de la seva construcció. De fet, el naixement de l'edifici va començar el 1907 quan es va adquirir el terreny. A final del 1908 es va fer una subhasta per fer les obres, que costarien 7.197 pessetes i, com que l'import era superior al que s'havia previst, cada soci hi va aportar 36 pessetes perquè es pogués tirar endavant. Finalment, el juny del 1910, es va donar l'obra per acabada, tot i que en anys posteriors s'hi farien diverses millores. Aquest local històric a Cantallops no només ha estat la seu de la societat, sinó que va esdevenir el lloc de reunió al poble.

El naixement de la societat va anar molt lligat a l'augment de població que va tenir Cantallops a final del segle XIX –que va arribar als 780 habitants–, a causa de l'auge de la indústria del suro que el 1884 ocupava quaranta homes i sis dones. Aquesta activitat va fomentar el moviment obrerista i la creació de la Societat de Socors Mutus La Concòrdia. Ja en aquell temps, funcionava com una mútua i donava serveis als socis com l'atenció d'un metge, el pagament de medicaments i subsidis per incapacitat o per malaltia crònica. També hi havia un servei de vetlla i d'enterrament.

Per commemorar l'efemèride, la societat ha organitzat un acte en què van participar els socis. Es va descobrir una placa commemorativa en reconeixement a aquells que fa cent anys van fer possible la construcció d'aquest local. Els socis més antics de la societat, Francesc Brugat i Josep Ricart, van ser els encarregats de destapar la placa. En són socis des del 1939. El president, Joan Sabartés, va destacar la importància que els socis de La Concòrdia han lluitat sempre per sortir dels moments difícils i que això ha fet possible que encara es mantingui viva.

De fet, actualment, la societat mutual continua funcionant i oferint serveis com la prestació farmacèutica i l'hospitalització i la intervenció quirúrgica «malgrat les dificultats que té una mútua petita d'àmbit local, que han fet desaparèixer moltes societats semblants a La Concòrdia», diu Sabartés. El nombre d'associats supera avui el centenar de socis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia