Al ritme del «Jaleo»

246 cavalls i 183 cavallers participen en la festa més coneguda, antiga i emblemàtica de Menorca, els dies 21, 23 i 24 de juny

Una de les celebracions de Sant Joan més conegudes arreu del món és, sens dubte, la de Menorca, que té lloc a Ciutadella els dies 21, 23 i 24 de juny. Conserva els rituals i protocols que en mantenen l'essència i marca l'inici de la temporada alta de turisme i del cicle de festes populars de l'illa, que acaben al setembre a Maó.

Les festes giren al voltant del cavall de raça menorquina, que en perfecta connexió amb els cavallers o genets desafia la gravetat amb els bots (el cavall s'aixeca sobre les dues potes anteriors i alça les de davant durant uns segons) en uns espectaculars jocs eqüestres i exhibicions de doma enmig d'una multitud entusiasmada, que balla i canta al ritme del Jaleo. Duren tres dies: l'anomenat Dia des Be (21 de juny), el Dissabte de Sant Joan (s'anomena així el 23 de juny) i el dia de Sant Joan (24 de juny). La celebració es completa amb una programació complementària, formada per actuacions de bandes musicals, fira a la plaça Andalusia –Pulpalia, un complex de restauració per degustar productes gallecs, és l'atracció d'aquest nou espai d'oci que l'Ajuntament munta per a l'ocasió– concerts, espectacles infantils i, en definitiva, amb molta animació per tots els carrers. La festa acaba amb un espectacular castell de focs d'artifici, terrestres i aquàtics, que es poden admirar des del passeig marítim, a les 11 de la nit. Per motius de seguretat i per evitar aglomeracions, l'Ajuntament ha muntat una pantalla gegant a la plaça des Born on es retransmetran els moments clau de la celebració.

246 cavalls i 183 cavallers

Aquest any participaran a les festes 183 cavallers i 246 cavalls, xifres semblants a les del 2008. Del total de cavallers n'hi ha 14 de jubilats i 56 procedents de llocs de fora de Ciutadella, com ara Ferreries, es Mercadal o Alaior. Una curiositat d'enguany és que el cavaller més jove dels inscrits, de 9 anys, cavalcarà el segon cavall més vell dels que sortiran.

A temps d'anar-hi

Tot i que es doblen les places per viatjar a Menorca durant l'època de Sant Joan –Balèaria, per exemple, ofereix més de 3.000 places a un preu especial per viatjar des de Barcelona i 3.000 des d'Alcúdia– continua costant aconseguir hotel i bitllet a l'illa durant aquests dies. Una opció és viatjar a Mallorca i arribar a Menorca amb els serveis diaris especials que es programen durant les festes. Així mateix, un cop a l'illa molts visitants no tenen lloc per anar a dormir, i acaben a la platja o al carrer. Per això, aquest any es volia muntar un càmping en un terreny municipal, una iniciativa que tenia forma, projecte i empresa interessada, però que finalment haurà d'esperar un any (més informació a www.ajciutadella.org i a www.santjoanweb.com).

L'origen de la festa

J.PEÑA

Algunes investigacions d'historiadors afirmen que l'origen de la celebració és religiós i que va sorgir d'una confraria, on eren representats els quatre estaments de la població de l'època. Aquests estaments socials són els que avui es representen dins la Junta de Caixers, personatges clau en la festa que van vestits de rigorosa etiqueta. Els representats són: noblesa (caixer senyor), clergat (caixer capellà), artesans (caixers menestrals) i pagesos (caixers pagesos).

Dia des Be (21 de juny)

J.PEÑA

En aquest dia es reuneixen els membres de la Junta de Caixers al palau del caixer senyor, on s'entrega la bandera al caixer fadrí. A les 9.00 h, es fa el primer toc de fabiol i la comitiva visita diferents autoritats i convida a la festa. El personatge més vistós és s'Homo des Be: un home vestit amb pells de be, la simbologia de sant Joan Baptista.

Dia 23 de juny

J.PEÑA

La festa comença aquest dia, a les dues del migdia, amb un dels actes més multitudinaris. Al palau del caixer senyor, el fabioler demana permís al caixer senyor per començar el replec de caixers i cavallers. Es forma la Qualcada de cavallers i té lloc l'entrega de la bandera de Sant Joan a cal caixer casat per part de la dona d'aquest al caixer fadrí, que passejarà el penó durant totes les festes. Després tenen lloc diferents actes, dels quals destaca l'espectacular i colorit Cargol des Born (diferents voltes amb cavalls), a la plaça des Born, i la missa a l'ermita de Sant Joan.

Dia de Sant Joan (24 de juny)

J.PEÑA

La jornada comença a les 8 del matí, quan el fabioler sol·licita permís al caixer senyor per iniciar el replec de cavallers. Com el dia anterior, se celebren molts actes. Dos dels més importants són la Missa dels Caixers, al matí a la Catedral, i els jocs eqüestres d'ensortilla, carotes i córrer abraçats, a la tarda. Acabats els jocs, es fa el darrer cargol, la Qualcada torna a ses Voltes i acaben les festes amb el Cargol de Sta. Clara. Finalment, no es pot deixar perdre, els espectaculars focs artificials i el darrer toc de fabiol, ben avançada la matinada, molt emotiu, mentre se sent de fons: «Fins l'any que ve si Déu vol!»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.