Infraestructures

Infraestructures

L'estació del TAV a Girona es coneixerà al setembre

Foment preveu presentar la infraestructura provisional que servirà per accedir a les vies de la nova estació el mes vinent

L'edifici serà transparent i se situarà al centre del parc Central

El ministeri de Foment i Adif preveuen poder explicar a l'equip de govern de la ciutat de Girona el projecte de construcció de l'estació provisional del TAV. La instal·lació és altament necessària per garantir l'accés dels viatgers del TAV a les vies de la nova estació del parc Central. El primer tinent d'alcalde i responsable del projecte ferroviari, Jordi Fàbrega, esperen que Adif compleixi amb la previsió i puguin conèixer ben aviat com serà el projecte per a l'estació provisional, mentre segueixen negociant diversos aspectes amb l'empresa responsable de les obres. De moment, l'únic que es coneix és que l'estació provisional se situarà a les lluernes situades al centre de la gran esplanada del parc Central. És urgent que es presenti i s'executi immediatament el projecte ja que Foment i Adif sempre han mantingut la voluntat que els trens TAV ja passin pel centre de Girona des de finals de l'any 2012.

Les negociacions prèvies amb el ministeri van permetre conèixer que el nou edifici no serà de grans dimensions i tindrà una estructura transparent per donar major visibilitat a tot l'espai. El fet que encara continuïn les obres a tot el sector per acabar l'estació d'autobusos i els aparcaments que s'hi preveu fer obligarà que l'edifici de l'estació provisional estigui connectat amb un corredor amb l'estació de Renfe del tren convencional.

La previsió, si no hi ha canvis en el projecte, és que la venda de bitllets per al TAV es faci a l'estació de Renfe actual i que des d'allà els passatgers del TAV es dirigeixin a les vies creuant tota l'estació a través de la zona comercial. Des d'aquest punt només podran passar els viatgers del TAV, que arribaran a la nova infraestructura a través d'un passadís que els conduirà fins a les escales per baixar al vestíbul i a les vies per agafar el tren.

Tres anys d'obres

El 15 d'agost del 2008 van començar els preparatius perquè tres dies més tard es tallés la circulació del carrer Rafael Masó, que creuava el parc Central. Era el tret de sortida de les obres del TAV al centre de la ciutat, que comportaran un canvi radical d'aquest punt de la capital. En aquests tres anys, els veïns han vist com desapareixien gradualment el carrer Rafael Masó, els aparcaments, els arbres, la gasolinera i l'estació d'autobusos i com canviava completament la fesomia del sector.

LES DATES

18.8.2008
Es va tallar
definitivament el carrer Rafael Masó, que creuava el parc Central, per començar les obres.
2012
Foment i Adif
han mantingut aquest any com a inamovible perquè el projecte estigui acabat a Girona.

L'ensurt més gran de les obres al parc Central

El març del 2009, al voltant de l'hora de dinar, es va viure l'ensurt més gran dels treballs al parc Central quan una de les hidrofreses es encendre en un foc visible arreu de la ciutat.

Les queixes reiterades dels veïns pels treballs nocturns i en festius

Els treballs de l'estació intermodal en un punt tan cèntric de Girona no han estat exempts de queixes per part dels veïns. Les més habituals han estat pels treballs nocturns que s'han produït en diverses fases de l'obra. L'actual govern també va sospesar aturar els treballs, però finalment va permetre que seguissin uns treballs de nit que s'han efectuat durant unes tres setmanes. També hi hagut queixes pels treballs en dies festius.

Tots pendents del projecte del convencional i del viaducte

La gran incògnita de tot el procés de l'obra és què acabarà passant amb el projecte de soterrament del tren convencional i d'enderroc del viaducte. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va sol·licitar al ministre de Foment una reunió amb la resta de grups municipals per conèixer de primera mà les intencions del govern. El context de retallades fa témer al govern municipal, sobretot, perquè es parlava de 350 milions de cost del projecte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.