Urbanisme

Salt ja ha donat la llicència per fer la macromesquita

El centre de culte musulmà i una església evangèlica seran els últims centres de culte que es faran al polígon industrial

En el pròxim ple s'aprovarà una modificació del pla general que regula els usos religiosos

Els promotors tenen sis mesos per començar les obres

L'Ajuntament de Salt ja ha emès la llicència d'obres a fi que dues entitats musulmanes de Salt puguin fer una macromesquita al polígon industrial de Torre Mirona.

L'associació cultural Al-Hilal i Magribins per la Pau, fusionades per aquest projecte en la comunitat islàmica Imam Malik, podran començar les obres tan aviat com vulguin, sempre que resolguin alguns condicionants de caràcter tècnic que es detallen en la llicència. En tot cas, els promotors tenen sis mesos per iniciar les obres de construcció del nou centre religiós, i els treballs hauran de tenir una durada màxima de vint-i-quatre mesos.

La mesquita es farà al carrer Vilablareix del polígon, tindrà una capacitat per a 749 persones i dues plantes més una de subterrània que servirà per a aparcament. Seran en total uns 1.500 metres quadrats (la planta més gran serà la planta baixa, amb uns 600 metres quadrats. El soterrani serà pràcticament igual i el primer pis tindrà una superfície de 350 metres quadrats aproximadament). “L'aspecte del centre de culte serà el d'una nau més”, explica la regidora d'Urbanisme, Rosa Pòrtulas, que d'aquesta manera desmenteix els rumors que assenyalaven que seria una edificació amb minarets.

L'església evangèlica

D'altra banda, la comunitat evangèlica també disposa ja d'una llicència, en aquest cas d'activitats, per convertir una nau existent del carrer Vilablareix en centre de culte.

Els evangelistes adequaran la nau per encabir-hi fins a 266 persones. La nau està enganxada a unes altres de les mateixes característiques, però ocupades totes per empreses.

Aquests seran els dos únics centres de culte que es podran fer al polígon de Torre Mirona. La modificació del pla general que està impulsant el consistori (en el ple de juny es va fer l'aprovació inicial), blinda el polígon per als usos religiosos. L'argument de l'equip de govern és que Salt disposa de molt poc espai industrial, i no volen hipotecar-lo amb altres usos que no siguin els comercials. Aquests dos centres, la mesquita i l'església evangèlica, es podran fer perquè les entitats van iniciar els tràmits abans que el consistori suspengués l'emissió de noves llicències per a usos religiosos. En el cas de la mesquita, a més, durant el mandat passat se'ls va emetre una llicència d'aprofitament urbanístic que els garantia el dret a construir el centre: “L'única cosa que hem fet és donar continuïtat als tràmits que es van iniciar durant l'anterior govern i que nosaltres no podíem parar de cap manera”, explica Pòrtulas.

Vuit al·legacions

La modificació del pla general impulsada pel govern assenyala les zones on es podran construir centres de culte en el futur, i alhora regula com hauran de ser. “Fins ara no hi havia una regulació de centres de culte; ara hi serà.” A Salt s'obrien locals amb llicència de centres culturals però que en realitat servien per anar a resar. La nova regulació, considera el govern, servirà per poder controlar millor els usos a què es destinen els locals. S'hi han presentat vuit al·legacions, bàsicament de partits polítics, associacions de veïns i associacions de comerciants.

El consistori assegura que abans del pròxim ple reunirà les comunitats, entitats i partits per explicar-los personalment “com i per què” es resol cada una de les al·legacions. Tot i que les zones on es podran construir centres de culte a partir d'ara està concretada en la modificació, el consistori no exclou fer-hi encara alguna modificació puntual, abans no se sotmeti definitivament a aprovació en el ple municipal.

749
persones
serà l'aforament de la nova mesquita que es farà, al polígon industrial de Torre Mirona de Salt.
266
persones
cabran a l'església evangèlica que també es fa a Torre Mirona, en una nau que ja hi ha.

“No hi haurà cap allau de noves mesquites”

Jordi Nadal

La regidora Rosa Pòrtulas, responsable de l'àrea d'Urbanisme, defensarà (segurament en el ple de setembre) la modificació del pla general que el govern de CiU de Salt ha impulsat.

Hi ha la preocupació entre els veïns, sobretot del barri centre, que al barri hi proliferin a partir d'ara les micromesquites.
No passarà. No hi haurà cap allau de noves mesquites. No hi ha cap raó per la qual es pugui pensar que això pot succeir a partir d'ara. I en tot cas no serà per la modificació del pla.
Expliqui-m'ho.
El pla el que fa és regular com hauran de ser els nous centres de culte. No facilita que se'n facin més, sinó que regula com han de ser els que es vulguin fer. Assenyala quina mena de locals han de ser, i quines condicions han de complir. De cap manera se'n promou la construcció.

Però fins ara havien de ser finques aïllades, i ara podran ser en baixos de locals.

Fins ara les entitats demanaven llicència per a un centre cultural, per exemple, i en realitat feia de centre de culte. D'aquesta manera l'obrien, al barri centre i en d'altres. Podien fer-ho. A partir d'ara les coses s'hauran de dir pel seu nom, i tindrem més força per actuar si s'hi fan activitats no autoritzades.

Han consultat la modificació per adaptar-se a la llei de centres de culte?

Sí, és clar. Ho han treballat els tècnics, i hem presentat el projecte de modificació a la direcció general d'Afers Religiosos.

I què els van dir?

Els va sobtar que no ho permetéssim al polígon industrial, però quan els vam explicar els motius ho van entendre. Van fer les seves aportacions i el resultat els sembla bé.

Per què s'ha exclòs el barri vell, per exemple?

Abans de la modificació, al barri vell i en d'altres zones del municipi (com a certs sectors del veïnat o de la Massana) s'hi podien instal·lar centres de culte. No s'han exclòs perquè sí, sinó per una qüestió de tipologia d'habitatges. Són les zones que el pla general qualifica de ciutat jardí, on predominen les cases aïllades o adossades.

Diuen que al centre hi haurà més dificultats per aparcar si es converteix en un parc temàtic de religions.

Primer, no serà un parc temàtic de religions. Qui diu això fa demagògia. I segon, els centres religiosos són centres de proximitat. En el cas que se n'obri algun de nou, el més probable és que hi vagin a peu.

Hi haurà més problemes de convivència.

Tampoc és cert. D'entrada, a Torre Mirona hi haurà una mesquita molt gran. Per tant moltes persones que ara van a mesquites del centre aniran a resar a la nova mesquita. Hi haurà menys gent.

Vuit centres religiosos oficials

Segons les dades que consten a l'ajuntament, actualment hi ha a Salt vuit centres religiosos. Tres són catòlics: l'església de Sant Cugat, a la plaça de la Vila; l'església de Sant Jaume, al carrer Pau Casals, i la parròquia la Massana. Hi ha dues mesquites amb llicència de centres religiosos islàmics: una al carrer Major, de l'associació Asalam, i una altra al carrer Rafael Masó. Hi ha dos centres més registrats com a locals socials però que s'hi fan activitats religioses de l'associació d'immigrants africans i l'associació africana Salt. El primer és al carrer Sant Romà i el segon, al Torras i Bages. Per acabar, hi ha un local de reunions i evangelització a l'Àngel Guimerà, de l'Església cristiana evangèlica de Germans del Carrer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.