municipal
taxes
La revisió de l'IBI continua indignant veïns de Figueres
Representants dels afectats aprofiten l'audiència pública de les ordenances per qüestionar la revisió cadastral iniciada el 2015 que fa que els rebuts s'hagin disparat per a uns 2.000 contribuents
“Des del 2015 unes 2.000 famílies veuen augmentats els seus rebuts de l'impost sobre béns immobles (IBI), pràcticament tres vegades més en relació amb el 2014, rebuts anuals més el dels anys amb caràcter retroactiu”, diu Alfons Romero. L'audiència pública de les ordenances fiscals a Figueres habitualment només atrau quatre o cinc persones de públic. Ahir, però, a la sessió pública per explicar les ordenances per al 2017, presidida pels regidors Jordi Masquef i Francesc Cruanyes, i la funcionària dels serveis de recaptació Laia Oliver, hi van assistir una vintena de persones i la reunió es va haver d'allargar dues hores, el doble del que es preveia.
El motiu de tot plegat és que els afectats per la regularització cadastral que es va iniciar l'any passat qüestionen els increments a què estan subjectes. Des del públic Alfons Romero hi va intervenir com a portaveu de la plataforma Figueres Democràcia, i també hi va intervenir Alfred Geli, de la plataforma Contribuents en Acció. Van criticar que aquest revisió de l'IBI va representar el 2015 un increment d'un 13% de l'impost de béns urbans i 1,9 milions més per a l'Ajuntament. Romero considera que tot plegat posa en evidència un cadastre dual a la ciutat de Figueres: “Per una banda, un sector probablement majoritari que no veu augmentar (potser reduir) els seus rebuts, i, per l'altra, una altra part que veu injustament augmentats per tres els seus pagaments de l'IBI.”
També es qüestiona que, en tot cas, si s'havien de revisar els valors cadastrals, s'havia d'haver fet a la baixa perquè la crisi econòmica va provocar una reducció del preu del sòl, del preu de la construcció i del valor dels habitatges. “Si coincidim que el cadastre s'ha d'ajustar al preu de mercat, a la ciutat de Figueres s'ha de reduir entre un 40 i un 50%”, diu Romero.
Des del govern municipal Jordi Masquef manté l'argumentació que ja es va avançar l'any passat: la regularització dels valors cadastrals no la decideix l'Ajuntament sinó la Gerència Territorial del Cadastre immobiliari. El regidor admet que aquesta regularització, que a més és retroactiva i s'ha de sumar a la regularització dels exercicis no prescrits (des del 2012), afecta una part de la classe mitjana de Figueres. Però el govern remarca que no és una problemàtica específica de Figueres, i que ha passat el mateix a tota la demarcació. L'Ajuntament de Figueres quantifica el nombre d'afectats en unes 2.000 entitats registrals, i recorda que ha pres mesures com ara la possibilitat de fraccionar o ajornar els rebuts; els afectats poden recórrer contra els nous valors cadastrals: un miler d'afectats ho haurien fet i en un 70% dels casos s'han acceptat totalment o parcialment els recursos.
Figueres Democràcia i Contribuents en Acció, però, reclamen que es renegociï el tipus de gravamen, que actualment és de 0,7945, i que passi a ser d'un 0,5 o un 0,6, i anuncien més mobilitzacions si l'Ajuntament no els fa cas.