literatura
novetat editorial
Cor de comunista
Edicions Baix Empordà recorda la vida de Josep Colomé Cufí, militant antifranquista a Reus
Es vol explicar l'evolució del comunisme des de la Transició fins als nostres dies
Els companys de l'exdirigent del PSUC a Reus durant la transició Josep Colomé Cufí, traspassat ara farà un any a les comarques gironines, han recollit la tasca que va deixar inacabada fa uns mesos en morir i editaran properament el llibre Cor de comunista, segons ha explicat un dels impulsors de l'edició de l'obra, Ramon Salvat.
Integrat per cinc capítols autobiogràfics escrits pel mateix Colomé i nou més elaborats per la periodista Jordina Salvat, el secretari general del PSUC Viu, Albert Miralles, i l'exalcalde de Palafrugell, Lluís Medir, la publicació pretén donar “una visió clara de l'evolució del comunisme des de la Transició fins als nostres dies”, i detalla, en clau local, la lluita antifranquista a Reus durant les dècades dels anys seixanta i setanta del segle XX. Edicions Baix Empordà serà l'encarregada de publicar l'obra en col·laboració amb la Fundació Josep Recasens i les agrupacions del PSUC a Reus i Girona.
Lluita antifranquista familiar
Vinculat familiarment a la lluita antifranquista per l'acció dels seus pares, Josep Colomé i Pilar Cufí, Colomé va protagonitzar juntament amb altres reusencs (Ramon Llop, Arcadi Vilella i Jordi Bacaria) uns fets realment excepcionals durant la dictadura franquista. Detinguts tots tres el 1971 per la policia espanyola per fer campanya contra les eleccions a procuradors a Corts franquistes, van ser processats pel Tribunal d'Ordre Públic (TOP), que, finalment, va sobreseure la causa. Aleshores Colomé va presentar una querella contra la policia per maltractaments i el judici, el 1972, va ser el primer contra la policia per tortures que se celebrava a l'Estat espanyol.
Justament, aquest va ser el moment biogràfic en què les memòries de Colomé van quedar inconcluses, en produir-se la seva mort, i el punt a partir del qual Salvat, Miralles i Medir s'han encarregat de les diferents parts de l'obra.
Tres veus que completen
En aquest sentit, Salvat s'encarrega de narrar l'època d'alliberat i màxim responsable del PSUC a Reus durant la Transició; Miralles descriu la seva etapa de treball polític a les comarques de Girona, a les quals es va traslladar posteriorment; i, finalment, Medir escriu una glossa política sobre la seva figura. Pel que fa al pròleg del llibre, la redacció va a càrrec de l'escriptora Rosa Regàs, amiga de Colomé i persona que el va animar a iniciar la redacció de les memòries, segons Ramon Salvat.
Cronològicament parlant, el llibre Cor de comunista s'inicia amb el referèndum de la Llei Orgànica de l'Estat (1966) i recorda figures de l'antifranquisme que van tenir un paper important a la ciutat, com Isabel Llàcer, del PCE, que a finals del seixanta va traslladar-se a Reus amb l'objectiu de reconstruir el partit després de la Guerra Civil. Anys més tard, Colomé, que va ser alumne de Llàcer a l'institut Gaudí, va impulsar també la creació d'organismes antifranquistes, com l'Assemblea de Catalunya i el Consell de Forces Democràtiques del Baix Camp. Colomé va prendre part en el primer míting democràtic celebrat a Reus després de la Guerra Civil, el juliol de 1976.