cultura

Novel·lar la crònica negra

‘Sense cadàver', de Fàtima Llambrich, s'inscriu en els títols que traslladen la investigació al periodisme literari

La periodista de TV3 publica la investigació d'un cas insòlit: un doble homicidi sense cadàvers

“Un cas complex i envoltat d'incògnites que ja fa gairebé dos anys que s'investiga. Es tracta de l'estranya desaparició d'una ve-ïna dels Pallaresos, Julia Lamas, i del seu cunyat, Maurici Font, que també residia en aquesta població del Tarragonès.” Així comença la notícia publicada a El Punt Avui en l'edició de Tarragona el 4 de febrer del 2011 signada per Gisela Pladeveya i que crida l'atenció de la periodista de TV3 Fàtima Llambrich. La cadena catalana dóna la notícia un cop hi ha la detenció de Ramón Laso per un cas insòlit a casa nostra: un doble homicidi sense cadàvers.

A partir del desembre del 2012, Fàtima Llambrich comença a visitar Ramón Laso a la presó. De les seves converses, de les entrevistes als investigadors –una cinquantena espaiades al llarg d'aquests anys– i de tot el material recopilat en la seva recerca, la periodista ha traçat en el llibre Sense cadàver (Ara Llibres, 2016) el retrat d'un home que defineix com “inquietantment seductor”. Condemnat a 30 anys de presó, insisteix en la seva innocència i defuig parlar d'un passat que l'ha sentenciat de per vida. El llibre, que té un to de thriller, descriu, amb destresa, la metodologia que ha servit als investigadors per fomentar la primera condemna a l'Estat espanyol per doble homicidi sense que s'hagin trobat els cossos de les víctimes, ni es tinguin restes biològiques incriminatòries, ni testimonis concloents, ni tan sols arma del crim. “Per mi, és el cas pur”, explica Fàtima Llambrich (l'Ametlla de Mar, 1980) i afegeix que l'objectiu del llibre és que el lector s'ho passi bé llegint un cas que “té la particularitat que és real, veritat”. “No sé inventar, segurament perquè sóc periodista”, respon a la pregunta de si la realitat és el millor material per a una novel·la. En el llibre ha tret totes “les etiquetes” a Ramón Laso: “Ha de ser el lector, a partir de les informacions que li dono en el llibre; ha de jugar, poder fer d'investigador”. Fàtima Llambrich va treballar àmpliament el cas per a un reportatge del programa 30 minuts de TV3: El cos del delicte (2015). “No n'és cap còpia”, s'afanya a aclarir, i suggereix mirar-lo després d'haver llegit la novel·la.

“Preguntar i contrastar per poder depurar de mentides les veritats, i poder extreure la veritat de les mentides”, escriu Fàtima Llambrich en el pròleg d'un llibre que s'inscriu en el gènere de la novel·la de no-ficció, del denominat periodisme literari, un gènere amb referents anglosaxons com Guy Talese (1932) –diu en el seu últim llibre que s'ha limitat sempre a escriure “el reportatge de tota la vida” –Tom Wolfe (1931) –autor del clàssic El nuevo periodismo (1977)– o el corresponsal de guerra polonès Ryszard Kapuscinski (1932-2007), un bestseller amb Ébano (2000). A Catalunya, el periodisme d'investigació amb consciència ha tingut noms rellevants com ara Paco Candel, Josep Maria Huertas Claveria, Montserrat Roig, Xavier Vinader i Manuel Vázquez Montalbán. Tot i que moltes vegades ha defugit les comparacions, Carles Porta (Lleida, 1963) n'és el gran exponent actual. Batejat com el Truman Capote de les lletres catalanes –matisa que prefereix Norman Mailer–, l'autor de Tor, tretze cases i tres morts (2005), Fago (2012) i Li deien pare (2016), assegura que no se sent model d'una nova manera de fer periodisme, i conclou: “Faig el que crec que he de fer.”

LA DATA

4.02.11
Es publica la
desaparició de Julia Lamas i Maurici Font a El Punt Avui, i crida l'atenció de Fàtima Llambrich.

Cinquanta anys d'‘A sang freda', de Truman Capote

Després d'escriure A sang freda (1966), Truman Capote (1924-1984) es veuria incapaç d'acabar cap altre llibre. Lectura obligada per a estudiants de periodisme, la història d'un crim monstruós s'ha convertit en obra d'art gràcies a l'ofici i a la sensibilitat del narrador, una de les veus més difoses de la narrativa d'aquest segle.

A sang freda –escrita parcialment a Platja d'Aro i Palamós– narra el brutal assassinat dels quatre membres d'una família de Kansas. Truman Capote va dedicar sis anys seguits de treballs i investigacions a la novel·la que Richard Brooks traslladaria al cinema el 1967. Narrada en tercera persona i amb un punt de vista omniscient, A sang freda ha destacat pel seu realisme. Capote descriu, amb tant de detall que és a la ratlla de la morbositat –però sense ultrapassar-la mai–, la vida de dos psicòpates des de la seva infantesa fins a l'acompliment de la pena a què són condemnats. Quan es va publicar es va considerar un exemple de novel·la de testimoni.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]