Cossetània recupera el receptari «La cuinera catalana», un referent històric del segle XIX
Cossetània Edicions, segell de publicacions amb seu a Valls, acaba de treure al mercat el llibre La cuinera catalana, «tot un referent patrimonial, lèxic i històric del segle XIX», segons afirmen els mateixos editors. L'obra, anònima, es va editar per primer cop en diversos fascicles als inicis del moviment de la Renaixença i des de l'edició del 1851, no ha parat de reeditar-se en forma de llibre. L'obra reuneix més de cinc-centes receptes i difon una cuina antiga, «en molts aspectes encara medieval, però també moderna», segons asseguren els responsables de Cossetània Edicions. A més de les receptes, en aquest llibre també s'hi detecta la preocupació de la societat de l'època per evitar malalties i s'hi proposen consells per a la higiene i el bon estat dels aliments a la cuina. «Avui donem per fet que hi ha d'haver certa netedat a la cuina, però al segle XIX, no. Les que apareixen al llibre són les mesures higièniques més avançades d'aquell temps. La gent es començava a preocupar pels virus i els bacteris, i hi havia una voluntat de progressar en sanitat», explica Carme Queralt, antropòloga i gastrònoma, que ha escrit la introducció d'aquesta edició de l'obra. Els desconeguts autors de La cuinera catalana expliquen en el pròleg del llibre i en el català de l'època, que és «redactat en nostre idioma catalá, á fi de ferlo de us general, y acomodat a la necessitat de tothom». Pels editors de la publicació, «és ben clara la seva voluntat de servir al major nombre possible de lectors i usuaris de la cuina, molts dels quals, fossin o no personal de servei, no devien conèixer el castellà, i això els que sabien llegir, perquè als inicis del segle XIX la majoria de la gent, fins i tot la més allunyada de la pobresa, no sabia ni llegir ni escriure, per manca d'instrucció».
EL LLIBRE
Títol
«La cuinera catalana»
Autor
Anònim
Preu
12,70 euros