Infraestructures i serveis

El mur trobat a Cadaqués és part de l'antiga muralla

L'Ajuntament està en espera de l'informe definitiu de l'arqueòloga que ho ha de confirmar

Uns mapes antics indiquen que podria ser una construcció afegida a la muralla als segles XVII i XVIII

Tot indica que la construcció que ha aparegut a la plaça des Portal de Cadaqués, arran de les obres de soterrament dels contenidors d'escombraries, correspondria a vestigis de les antigues muralles del poble. El novembre passat, arran del descobriment, l'Ajuntament va encarregar a l'arqueòloga Anna Maria Puig l'estudi de la troballa, i l'alcalde, Josep Lloret, espera el seu informe final. “Aquest estudi ens donarà la confirmació definitiva, però les primeres observacions dels arqueòlegs ens diuen que es tractaria d'una edificació de defensa que se situava just al davant de les muralles”, diu l'alcalde.

Francesc Ten, des la direcció dels serveis territorials de Cultura a Girona, explica que han arribat a les mateixes conclusions: “Es tractaria d'un revellí, una mena de baluard en forma de construcció triangular afegida a la muralla i que dataria de l'època moderna, entre els segles XVII i XVIII”, explica Ten. Un dels elements que apunten en aquesta direcció són els mapes francesos de la mateixa època, (que es van elaborar probablement al moment de les invasions de les tropes franceses), i on apareixen aquestes edificacions. Tal com estableixen els protocols d'actuació en aquests casos, l'Ajuntament de Cadaqués ha procedit ara a tapar la rasa on van aparèixer les restes del mur.

Més cales possibles

“En la majoria dels casos de troballes d'aquest tipus, un cop estudiat i documentat el descobriment, com s'ha fet a Cadaqués, es torna a tapar”, hi afegeix Ten.

Un cop l'Ajuntament tingui l'informe definitiu, haurà de decidir si vol continuar amb la idea d'instal·lar contenidors soterrats en aquest sector. No serà possible fer-ho al lloc exacte on es preveia per la presència dels vestigis, però en teoria l'Ajuntament disposa de prou espai just al costat, a la mateixa plaça.

Si l'Ajuntament optés per aquesta solució, però, els serveis territorials de Cultura demanarien prèviament que es realitzessin més cales de terreny per aclarir si els vestigis que han aparegut tenen continuïtat en aquest sector. Si l'Ajuntament desisteix d'instal·lar els contenidors aquí i decideix buscar un altre emplaçament, els sondatges no seran necessaris immediatament.

La plaça des Portal on ha aparegut aquest mur és un dels tres punts on l'Ajuntament de Cadaqués té previst soterrar contenidors de recollida d'escombraries: el segon és a la plaça de ses Herbes (ja s'hi han col·locat) i el tercer punt serà a la plaça des Portixó, un edifici emblemàtic de la població. Aquest últim punt és precisament el que va aixecar més crítiques des de l'oposició –i part de la població– amb l'argument que perjudicaria la típica imatge turística de Cadaqués.

LES FRASES

Estem pendents de l'informe definitiu, però sembla que és una part avançada de l'antiga muralla
Josep Lloret
Alcalde de Cadaqués
Podria tractar-se d'un revellí, una mena de baluard de forma triangular afegit a la muralla
Francesc Ten
Director dels serveis territorials de Cultura a Girona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia