DIES DE VI I ROSES
@MariJoJordan
Julià Peiró, l'últim cavaller galant
Amb un esmorzar de xocolata amb xurros i la lectura d'un conte, Eduard Estivill i Montse Domènech inicien avui al matí el primer acte amb què Els 4 Gats vol celebrar el 120è aniversari. Al llarg de l'any se'n faran més, amb altres personatges, i tots a cinc euros, que es destinaran a ajudar nens i joves del barri en situació difícil. I també hi haurà propostes relacionades amb la fotografia, la pintura i la literatura.
Segurament a Julià Peiró, amant dels locals emblemàtics, li hauria agradat la proposta. I n'hauria parlat. “Malgrat que tothom el coneixia per la seva faceta de cronista social, era una persona poc tafanera. Era molt culte, molt sensible i també un entusiasta dels restaurants”, explica Sílvia Alabart, el seu amor dels últims vuit anys, quan se li pregunta per l'inventor de La casa dels famosos (TV3). Que en sabia molt ens va quedar clar pels seus llibres i també per les seves cròniques dels últims anys a El Punt Avui TV. I és que, per parlar de frivolitats, es necessita força seny, i també rauxa, com va demostrar un expert en disseccions de l'ànima humana com Oscar Wilde. A Peiró, a qui vam perdre el maig de l'any passat, li sobrava vitalitat i curiositat per a tot. Amb el seu amic Óscar Nebreda, van compartir nits de farra per la ciutat pija i per la ciutat canalla, i feien tertúlies de cullera, “sobretot a Can Lluís, per on passava tota la bohèmia”. A Alabart, advocada i actriu tardana, li va escriure l'obra Tinc 50 anys i soc dona, que va representar a la Sala Barts, “tot un regal”.
Alabart descriu Peiró com un cavaller gentil, que per seduir-la li regalava enormes rams de flors, i que la va fer feliç, fins i tot quan va emmalaltir. “En saber que tenia càncer, em va dir que entendria que trenquéssim, i jo el vaig estimar més encara”, recorda emocionada. “Era un malalt excepcional; només li va saber greu perdre la seva potent cabellera.”
Avui els seus amics el recordaran a la sala Luz de Gas amb un acte “anàrquic en què cantarà Moncho, vindrà la senyora Rius i tothom podrà dir el que vulgui a l'escenari”, diu Óscar Nebreda, que ha fet el cartell de l'homenatge a un mestre que als vuitanta va entrevistar des de Sarita Montiel fins a Bárbara Rey a casa seva, un gènere que anys després s'ha acabat imposant. Ara el conreen Albert Om, Susanna Griso i fins i tot Bertín Osborne, que llavors ja va rebre Peiró a la seva finca.
Avui dia ben segur que a tots ens agradaria visitar la casa d'una de les parelles més emblemàtiques que tenim, Vanesa Lorenzo i Carles Puyol, que haurien pogut guanyar el premi The Best als més impactants de la nit de la FIFA (ella, amb un disseny groc, com Natalie Portman, Viola Davis i Reese Witherspoon en els Globus d'Or) si no fos perquè el fashionista Dani Alves va aparèixer amb una jaqueta de cuir amb perletes que eclipsava qualsevol dels dissenys de Dolce&Gabbana per a Messi. Sí, Alves va agafar el relleu de l'absent Messi mentre Pilar Rubio s'encarregava de marcar figura com ho hauria fet Antonella Roccuzzo.
En la catifa verda del futbol va debutar Georgina Rodríguez, el nou amor, força recent, de Cristiano Ronaldo. La ballarina i model de Jaca, que treballa en una botiga de moda d'alta gamma, vestia de Juan Vidal, curta però sense abusar de sexi, ja que tocava fer-se fotos amb la família.
I, per acabar, cal destacar que el nonagenari Pierre Cardin tornarà a Barcelona el dia 30 en el marc de la passarel·la 080. El 2012 ens va obsequiar amb una desfilada i una classe magistral, i ara ens presenta al TNC el musical que produeix, Dorian Gray. La bellezza non ha pietà.