Medi ambient

MEDI AMBIENT

Aula contra els mosquits

Alumnes de primer d'ESO del Cor de Maria de Valls proposen eines per controlar la població d'insectes amb ratpenats

El consistori aprova una idea amb caràcter educatiu

Els alumnes de primer d'ESO del col·legi Cor de Maria de Valls han proposat la instal·lació de caixes de ratpenats als torrents de la ciutat com a mesura per controlar la població de mosquits. Al mateix temps, la iniciativa permetrà als estudiants observar la població i els tipus de quiròpters que es poden trobar a la zona. El projecte s'ha presentat a l'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament, que el considera una proposta eficaç.

Amb la direcció del professor Pere Compte, els mateixos alumnes han construït 28 caixes niu per al projecte, que constarà de dues fases. En una primera actuació, s'instal·laran dues caixes al pàrquing de l'Escorxador. Aquestes disposen d'una obertura frontal que permet accedir a l'interior i observar el nombre d'exemplars de ratpenats i el tipus. A la segona, s'instal·laran la resta repartides al torrent de la Xamora, al torrent del Sant Pou, en el tram del camí dels Molins, i al torrent del Catllar, a la zona del Mas Miquel.

Els alumnes faran una revisió anual, inicialment a la tardor, per identificar rastres en cas que hi hagi hagut alguna petita colònia de cria. En les caixes on es detectin aquests rastres, es faran també revisions a la primavera, a l'estiu i a la tardor.

Els ratpenats utilitzen el rebot dels ultrasons per orientar-se en la foscor i poder caçar insectes. Cada espècie emet en unes freqüències diferents d'ultrasons, i per aquest motiu, mitjançant un mesurador d'ultrasons 15-135kHz, els alumnes que participen en aquesta experiència podran esbrinar quines espècies de ratapatxets són les que viuen als torrents de Valls.

Segons explica Pere Comte, els ratpenats europeus són insectívors i un exemplar pot menjar cada dia des de 500 a 1.000 mosquits, la qual cosa suposa entre un quart i un terç del seu pes. Això significa que una colònia formada per 100 individus pot menjar uns 75.000 mosquits al dia. Per aquest motiu, juguen un paper molt important i poden ser una eina per fer front, per exemple, al mosquit tigre, una espècie invasora que té un potencial transmissor de més de 22 malalties.

No obstant això, en els últims anys les poblacions de ratpenats es veuen afectades pel canvi climàtic i els models indiquen una important reducció d'espècies a la Mediterrània. A més, la població mundial en aquests moments està en regressió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia