Necrològiques

Jaume Josa Llorca

Biòleg i historiador de la ciència

El doctor Jaume Josa Llorca, biòleg i historiador de la ciència, amb un interès molt particular per l'evolucionisme biològic i la seva difusió a Catalunya i l'Estat espanyol, va morir abans-d'ahir a Barcelona a l'edat de 67 anys.

Nascut el 1945, Jaume Josa va ser investigador del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) vinculat al Departament d'Història de la Ciència de la Institució Milà i Fontanals (CSIC, Barcelona) des del 1990 fins a la seva mort. També era professor associat d'història de la biologia a la Universitat de Barcelona des dels anys setanta.

Durant les dècades dels vuitanta i noranta del segle passat va estar al capdavant de la Direcció del Servei de Publicacions del CSIC (1984-1989) i de la Institució Milà i Fontanals (1994-1998), així com de la Delegació del CSIC a Catalunya (1996-2000).

Entre les seves publicacions, cal destacar el llibre, escrit juntament amb Alberto Gomis Blanco, Bibliografía crítica ilustrada de las obras de Darwin en España (1857-2005) (Madrid, CSIC, 2007). Aquestes activitats va alternar-les amb la divulgació científica, àmbit en el qual va desenvolupar la direcció científica de la revista Mundo Científico, que és la versió castellana de La Recherche Scientifique, durant els seus 100 primers números (1981-1990).

Josa era també un gran aficionat als toros i un actiu defensor de l'última etapa taurina de Barcelona. Va ser un dels ponents al Parlament per defensar les curses de braus a Catalunya.

El científic català havia decidit donar el seu cos a la ciència, per la qual cosa no es farà l'enterrament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.