Comunicació

ANNA QUINTERO

DIRECTORA DE MÀRQUETING I COMUNICACIÓ D'INFOJOBS

”Un 70% dels usuaris d'Infojobs no tenen feina”

Quan busquem feina, hem de potenciar les xarxes socials per reforçar la nostra imatge professional
Anna Quintero és directora de màrqueting i comunicació d'Infojobs. Que hi hagi més gent
a l'atur us beneficia com a
empresa?
No necessàriament. El nostre negoci no apareix si s'apunta més gent sinó si hi ha més empreses que publiquen ofertes i ens paguen per fer-ho. I, malauradament, no tenim resposta per als milions de persones que busquen feina a Infojobs; de fet, vam registrar 49.941 ofertes de treball durant el mes de desembre, una xifra que és un 32,2% inferior a la que vam publicar el mateix mes del 2011.
Per tant, com tothom sap, malauradament, molta demanda i poca oferta...
Efectivament, en lloc de facilitar contractes, vivim instal·lats en els ERO diaris, els acomiadaments i una gran paralització del mercat laboral. Per això ara mirem de potenciar la recerca de feina fora de casa nostra, intentem incentivar la gent que marxi fora del país a buscar ofertes i potenciem també l'emprenedoria.
El desembre del 2012, a cada lloc vacant a Infojobs s'hi van inscriure una mitjana de 16,3 candidats, unes xifres que són poc esperançadores i molt competitives...
Sí, depèn de les ofertes. Hi ha ofertes, com ara la de cambrer i la de treballador d'una botiga, en què pots estar competint amb dos-cents candidats, i és vertaderament desmoralitzant, però durant l'any passat vam registrar unes nou-centes mil ofertes de treball diferents.
Quines ofertes noves hi ha al web d'Infojobs?
Al cap de dos mesos, si la plaça que oferim no l'ha cobert cap candidat, l'eliminem. Per tant, totes les ofertes que apareixen al nostre lloc web tenen dos mesos de vida, ara mateix unes 65.000, un 25% de les quals, a Catalunya.
I quins sectors solen oferir més vacants?
Històricament, Infojobs ha estat un lloc per a tothom; ara bé, actualment hi ha molta demanda en informàtica, telecomunicacions i noves tecnologies, i són ofertes que de vegades queden desertes perquè no es troben candidats que tinguin prou preparació. També hi ha força oferta per fer de comercial: una empresa pot anar molt malament però l'últim en què retallarà serà el departament de vendes. Però malauradament fer de comercial no té bona fama, jo animaria la gent a apostar pel sector de les vendes.
Hi ha moltes ofertes en què es demana una experiència prèvia; de fet, l'últim mes de l'any passat, un 26% dels llocs oferts requerien del candidat almenys un any d'experiència prèvia. És sempre indispensable? I per als joves, l'atur més important?
Això ho demanen les empreses, i per tant tenen tot el dret d'escollir abans un empleat amb experiència en aquell sector o càrrec que un que no en té. Tot i això, hi ha un espai a Infojobs on aboquem totes les ofertes que no requereixen una experiència prèvia, una bona oportunitat per a la gent jove, la més perjudicada actualment.
Quins són els passos que ha de seguir una persona que estigui a l'atur i es vulgui apuntar al web d'Infojobs?
Nosaltres li suggerim que faci una recerca prèvia per saber què hi ha al mercat i quines ofertes tenim. Si la persona veu que hi ha feina del que li interessa i que és a la seva zona, ha de penjar un currículum actualitzat només una vegada. És la seva eina per buscar feina i, encara que sigui una mica avorrit haver d'omplir els formularis previs i respondre a desenes de preguntes, cal recordar que està deixant constància de la seva vida laboral. A partir d'aquell moment, li farem arribar les ofertes que s'ajustin més al que busca i la persona decidiràs si s'hi apunta, nosaltres no l'obligarem a inscriure's a cap oferta. Des d'Infojobs fem tot el possible perquè oferta i demanda es trobin.
El 2011 hi va haver 330.000 contractes firmats a través d'Infojobs, però quants currículums hi ha actualment a la vostra base de dades?
És difícil comptabilitzar la quantitat d'usuaris que tenim ara, perquè hi ha molts perfils que estan inactius. Per exemple, el d'un treballador que fa un temps buscava feina, l'ha trobada, però segueix amb nosaltres sense donar-se de baixa. Hi ha perfils que no competeixen i nosaltres el que realment tenim en compte són aquells perfils actius en l'últim any, que ja arriben a 3.400.000 persones.
Una barbaritat. Quins perfils són els majoritaris?
Abans de la crisi, un 70% dels perfils d'Infojobs buscaven feina des d'un lloc de treball estable i només hi havia un 30% d'aturats. Ara el 70% dels usuaris del portal no tenen feina. A més, abans teníem un perfil molt més jove, en canvi ara hi ha usuaris de 40 i de 50 anys que han fet el salt a internet. La nostra intuïció és que, quan el mercat laboral es recuperi, hi haurà un ball de cadires molt important.
Infojobs és la borsa de treball privada número 1 a Europa i també és molt present a Facebook, Youtube, Flickr, Twitter. Fins a quin punt serveixen les xarxes socials per trobar feina?
Igual que abans a través de la premsa es gestionaven les ofertes i fa uns anys es va canviar aquest mètode gràcies a l'aparició de portals d'internet com ara Infojobs, les xarxes socials han obert un nou camí molt important. Ara mateix, el nostre perfil professional es veurà reflectit en moltes plataformes, i segurament la persona que em vulgui contractar voldrà saber quina presència tinc a les xarxes. Quan busquem feina, hem de potenciar les xarxes socials per reforçar la nostra imatge professional. És molt important ara el que una persona hi diu. Les empreses avui en dia miren el que diuen els futurs candidats a les seves xarxes públiques. És important que ho recordem, abans això no existia i ara es té en compte, més del que ens pensem.

a la real

A Catalunya ja hi ha la terrible xifra de 662.000 desocupats, i segur que
la majoria d'aquests ciutadans han visitat o visitaran en el futur el
web Infojobs, el portal d'ocupació líder que
va registrar gairebé cinquanta mil ofertes
de feina l'últim mes.

De la vida digit@l...

# Web

www.infojobs.net

#Twitter

@InfoJobs

@annaquintero

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.