Fer de l'adversitat una oportunitat
Els barracots on fan classe els alumnes d'Arquitectura s'han convertit en material per a les pràctiques
El campus de Bellisens de Reus comença a agafar forma després que ahir es col·loqués la primera pedra del futur edifici de l'Escola Tècnica Superior Arquitectura (ETSA), davant del deganat i dels mòduls on fan classe els 300 alumnes i els professors d'aquesta titulació. Tots ells han convertit la situació de provisionalitat en una oportunitat per posar en pràctica els coneixements que van adquirint al llarg dels cursos, conscients que «els estudiants no viuran mai una oportunitat com aquesta, en què podran pensar els seus propis espais». Així ho explica el director de l'ETSA, Josep Bertran, que detalla que han fet realitat «la primera formulació de l'arquitectura: saber aprofitar les condicions del lloc i de l'ambient». Per exemple, van plantejar als alumnes com calia que fossin els mòduls prefabricats on són i com s'haurien de distribuir en l'espai disponible. Els estudiants «van fer multitud de projectes», diu Bertran, plantejant aspectes com ara les obertures dels barracots per aprofitar les condicions naturals, i finalment van escollir el disseny que es pot veure al costat de la Facultat d'Econòmiques. Els mòduls estan col·locats «com si es tractés d'un petit poble» per potenciar les relacions. Així, un gran pi se situa al centre dels tres mòduls, com si fos una placeta. De fet, els espais exteriors, com ara els patis i les àrees de pollancres que hi ha a la zona, s'han convertit «en un espai més de la docència» perquè també s'hi fan classes, explica Bertran. Ara, però, no volen que l'edifici nou freni aquest ús pedagògic ni «l'esperit» amb què han bastit la seva facultat provisional. De fet, professors i estudiants han orientat els arquitectes que han dissenyat l'equipament nou perquè hi prevegin les seves necessitats, com ara l'existència d'aules gràfiques i de projectes amb cabuda per a taules de grans dimensions on puguin desplegar plànols i fer-hi maquetes, així com han demanat que «l'edifici no negués la possibilitat d'ús dels espais exteriors». I així ha estat.
Pressió per Medicina
L'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, va qualificar l'acte d'ahir com el de posada de «la primera pedra de la definició final de tot el campus», i es va adreçar al rector per oferir-li la «col·laboració» de l'Ajuntament a l'hora de tirar endavant la Facultat de Medicina nova, que se situarà entre l'edifici d'Arquitectura i el d'Econòmiques, i que Pérez va demanar que anés «el màxim relacionada possible amb l'entrada en servei de l'hospital», prevista per enguany. Però Medicina trigarà, malgrat la voluntat del consistori, que ha avançat els diners per a la redacció del projecte executiu d'Arquitectura i que voldria una fórmula similar per a Medicina per accelerar-ne la construcció. El cost, però, és de 25 milions d'euros, cinc vegades més que Arquitectura, i el govern hauria d'acceptar l'avançament dels diners de l'Ajuntament (l'edificació es paga amb recursos de la universitat), però això seria «falsejar el ritme d'inversions» del govern, va justificar Grau. El que és més immediat és la construcció de l'edifici de serveis comuns, que inclou un nou concepte de biblioteca que serà comuna per a Arquitectura, Medicina i Economia, un restaurant i l'oficina de logística del campus.
Nou edifici per a noves titulacions
El rector de la URV, Francesc Xavier Grau, confia que el curs 2011-2012 pugui començar amb el nou edifici de l'ETSA funcionant, com ho va demanar ahir a l'empresa constructora, que haurà d'accelerar els treballs dos mesos. L'edifici serà necessari no només per millorar les condicions de l'activitat docent i poder oferir una millor imatge en l'àmbit internacional, sinó també perquè es duplicaran els alumnes amb l'entrada en funcionament aquell curs de la nova titulació d'Enginyeria de l'Edificació. Grau ja va avançar que aquest fet «implícitament fa preveure una ampliació» de l'equipament. L'arquitecte i coautor del projecte Carles Teixidor va explicar que la construcció està formada per tres cossos: «Al nord hi haurà l'administració, direcció i sales; al mig, les aules, i al sud els tallers de projectes.» Aquesta última part serà la nineta dels ulls de professors i alumnes ja que, a més de poder treballar els projectes en les condicions òptimes, hi haurà un espai per a les màquines de maquetes, que ara per ara no en disposen.