Centenars de persones passen la nit a l'hospital de Can Ruti de Badalona atrapades per la neu

Van dormir a la sala d'actes del centre, on es van repartir mantes i sopar

La passada nit va ser llarga a l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, popularment conegut com Can Ruti. El fet que les dues carreteres de sortida del recinte hospitalari –situat en plena muntanya– esdevinguessin intransitables per la forta nevada caiguda des del matí, van obligar centenars de persones –entre personal del centre, usuaris i familiars de pacients– a passar la nit a l'interior de l'hospital. Davant la impossibilitat de sortir-ne, prop d'un miler de persones segons fonts de l'hospital van disposar-se a romandre en la instal·lació. Molts d'ells van passar per la sala d'actes de l'hospital, que es va habilitar com a improvisada sala de descans i de vetlla. Abans de ben entrada la nit, però, ja s'havien repartit sopars i mantes, a banda de passar pel·lícules per fer més confortable i agradable l'espera entre els reunits. Una espera que va ser força llarga, ja que no va ser fins les dues de la matinada que la carretera de sortida del recinte hospitalari va quedar parcialment transitable.

Va ser llavors quan algunes d'aquestes persones van anar abandonant la instal·lació amb comptagotes. Alguns treballadors i usuaris de l'hospital van marxar amb els seus cotxes particulars, mentre que una seixantena de persones van fer-ho per arribar al centre de Badalona en quatre autobusos llançadora de l'empresa Tusgsal, enviats d'urgència per l'Ajuntament. A més, alguns dels pacients van poder ser traslladats a les seves llars en ambulància, amb vehicles de la Guàrdia Urbana obrint-los pas. La gran majoria dels atrapats per la nevada, però, van optar per passar la nit al centre perquè no tenien garantit el trasllat cap als seus llocs d'origen des del centre de Badalona.

Queixes dels usuaris

Aquest matí, les cares d'alguns familiars de pacients endevinaven el cansament per una nit llarga. Molts d'ells, com en Priscilo Martínez i la Isabel Barceló, estaven «molt satisfets» per l'atenció del personal de l'hospital però «indignats» perquè «ningú fer res» per evitar que es col·lapsés «l'accés i la sortida a un hospital tan gran com aquest». «Vam estar incomunicats prop de sis hores i després ja no vam poder baixar a casa», deien. De fet, empleats i usuaris atrapats en l'hospital a causa de la neu han mostrat aquest matí el seu malestar per què no va ser fins les nou del vespre que tres màquines llevaneu –una d'elles prestada per una empresa de Badalona– van arribar a l'hospital per condicionar la carretera i garantir-ne una mínima mobilitat. En aquest sentit, el Coordinador d'Assistència de l'Àrea Mèdica de l'hospital, Oriol Estrada, s'ha limitat a assegurar que els accessos al centre van ser «impracticables», a banda de mostrar-se satisfet pel «total funcionament de l'activitat del centre», que s'ha vist obligat a reprogramar per als propers dies la meitat de les visites a les consultes externes i una quarantena d'intervencions quirúrgiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.