El fiscal amplia la querella pel trasllat de la fàbrica de Can Fàbregas a Mataró

Imputa una arquitecta municipal i referma la que d'ofici va interposar el jutge contra Bassas

El fiscal Antoni Pelegrí acusa tothom de dos presumptes delictes: un sobre el patrimoni històric, per haver desmuntat un immoble catalogat amb el màxim nivell de protecció, i un altre sobre l'ordenació del territori, per dipositar les peces del conjunt industrial ja trossejades en uns terrenys no urbanitzables. Tot i que el regidor d'Urbanisme ja apareixia citat en la interlocutòria que el fiscal va presentar el passat mes de gener, al final no se l'acusava de res. Qui sí que el va assenyalar com a presumpte autor dels dos delictes va ser el jutge que instrueix el procés, quan va admetre a tràmit la querella. El fiscal, però, ha decidit ara incloure'l també com a imputat, juntament amb una arquitecta municipal.

Segons fonts pròximes a la causa, la tècnica hauria certificat uns documents i informes que donaven per vàlid l'emmagatzematge de les porcions de Can Fàbregas en uns terrenys rústics. Si fos així i si només aquesta professional va ser la responsable de donar-hi el vistiplau, la lletrada del servei d'Urbanisme, Maria Lluïsa Guanyabens, podria deixar d'estar imputada. Pel que fa al regidor, al fiscal sempre li ha cridat l'atenció la vinculació familiar entre Bassas i els antics propietaris de la nau industrial, ja que un dels administradors i un dels socis accionistes de l'empresa Naves Biada, que fins a l'any 2007 posseïa la finca on hi havia Can Fàbregas i de Caralt, són oncles seus.

Les noves imputacions arriben gairebé un mes després que l'alcalde Baron, el regidor Bassas i l'advocada Guanyabens declaressin davant del jutjat d'instrucció número 3 de Mataró. Unes citacions que si bé per a la defensa van servir per deixar constància de la legalitat de l'actuació, per a l'acusació particular –exercida per la CUP– i la popular –presentada per la plataforma Salvem Can Fàbregas– no van aclarir cap dels dubtes que hi ha sobre la taula. De fet, els tres imputats no van respondre les preguntes d'aquestes acusacions. Com ja va fer-ho públicament, Bassas també va negar que conegués que dos parents seus eren amos de la fàbrica i que la van vendre uns dies després que el consell d'administració de l'empresa municipal Pumsa adjudiqués la parcel·la a El Corte Inglés.

El torn dels testimonis

Si no apareixen més imputats i un cop declari l'arquitecta municipal davant del jutge, serà el torn dels testimonis que proposin totes les parts. De forma paral·lela també s'han de formular les proves. L'advocada del Col·lectiu Ronda, Laia Manté, que exerceix l'acusació popular, explica que abans, però, el jutge de Mataró haurà d'acceptar-ho. En aquest sentit, Manté té previst presentar les seves propostes de diligències abans de Setmana Santa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.