la contra
De les Rías Baixas a Sabadell
Fira Sabadell és la seu de les primeres Xornadas de Gastronomía Galega, amb marisc i productes d'O Grove
Bous de Mar, Pop «a feira» i llagostins. Són tres de les propostes de les jornades que s'han preparat per als visitants. Però hi ha ple de productes i receptes típiques, com ara les empanades i els pebrots de Padrón, d'aquells que uns piquen i altres no.
El Centre Gallec Nós, Fira Sabadell i l'empresa de restauració O Grove han organitzat per primer cop a la ciutat unes jornades de gastronomia gallega al recinte firal sabadellenc, que es van inaugurar ahir al migdia i estaran obertes fins diumenge al vespre. Els amants del pop a feira i el marisc del Cantàbric tindran l'opció de degustar les especialitats gallegues sense necessitat de travessar la Península.
Tot el producte és fresc i es consumeix acabat de fer, perquè l'empresa hi va descarregar ahir dos tràilers plens de marisc pescat a les Rías Baixas dimecres i transportat viu, només refrigerat. Elena Chaves, de l'empresa O Grove, explicava que conserven les cloïsses, els musclos i els bous de mar vius en bidons amb aigua marina. Aquest darrer ingredient, emprat durant la cocció, és bàsic per reforçar el sabor gallec de les receptes. No és el primer cop que visiten Catalunya, ja que altres anys han fet les jornades a Lleida o Cornellà.
El president del Centre Gallec Nós, Manuel Vázquez, va explicar en l'acte inaugural que introdueixen la nova activitat amb ganes de repetir-la cada any i «estrènyer els vincles d'amistat entre el poble català i el gallec». El tinent d'alcalde de Cultura, Lluís Monge, va lloar la iniciativa de l'entitat, «viva i dinàmica i que dia rere dia fa cultura gallega a Sabadell, que en el fons és cultura de Sabadell».
En la carta hi ha tapes per a tots els gustos i butxaques, perquè per exemple els musclos al vapor surten a 4 euros la ració. Però també hi ha escopinyes, escamarlans, llagostins, empanades i, no cal dir-ho, percebes –evidentment, aquests darrers, una mica més cars–. Per acompanyar, vins de Ribeiro i Albariño. I per postres, a banda del formatge de tetilla, pastís de Santiago o un xarrup d'orujo per acabar de pair. La fira es completa amb diversos estands on es poden adquirir productes. I demà dissabte, a la mitjanit, els organitzadors ofereixen una queimada gratuïta, en què no faltarà el conxuro per espantar la crisi i les meigas que campin lliures pel Vallès.