plaça major
De ser atesos a ser entesos
NO SABEN, ENCARA,
QUE TENIM EL PLE DRET DE SER ATESOS EN CATALÀ AL NOSTRE PAÍS?
La direcció general de Turisme de la Generalitat de Catalunya ha iniciat una campanya per controlar el compliment de la llei de política lingüística en el sector turístic. L'objectiu d'aquesta campanya és aconseguir que els catalans i catalanes puguem fer servir la nostra llengua en els establiments hotelers i restauradors del nostre país. El director general, però, ja s'ha apressat a dir que només serà una campanya informativa, i que més endavant podria contemplar sancions. Sembla que les més de 1.500 denúncies, de l'estiu passat, per l'incompliment de la llei no són suficients. S'imaginen més de 1.500 denúncies en l'àmbit sanitari, educatiu o alimentari? Seria un autèntic escàndol, però quan es tracta de llengua es considera normal l'incompliment sistemàtic de la legislació.
La pregunta és: cal fer una campanya informativa després d'onze anys de vigència de la llei? O aquesta campanya ha d'anar acompanyada d'alguna acció més contundent? No saben, encara, que els catalans i catalanes tenim el ple dret de ser atesos en català al nostre país? Cal explicitar que atès vol dir que t'entenguin i que et parlin en català? Malgrat que el director general de Turisme ja ha dit que no cal que tots els treballadors el parlin, només cal que n'hi hagi tan sols un de capaç d'entendre'l.
La situació lingüística a Catalunya ha arribat a uns límits increïbles; ja no demanem que ens atenguin en català, ens conformem si ens entenen. La situació més habitual és que siguem nosaltres els que canviem de llengua perquè ens puguin atendre. Hem passat del dret de ser atesos que contempla la llei a ser senzillament entesos. Em pregunto per què servirà aquesta campanya si quan parlem en català no ens entenen? Què creuen que passarà? Doncs el que passa ara: que canviarem de llengua per no haver de perdre més temps.
Mentrestant, i també des de la Generalitat, s'està fent la campanya Encomana el català amb la finalitat que ens adrecem en català als nouvinguts. A quins nouvinguts? A aquests nouvinguts, alguns dels quals treballen en el turisme, que no cal que sàpiguen català?
Recordo aquella campanya de fa uns anys que deia que «que aquí es parli català depèn de vostè»; doncs bé; aquestes actuacions estan en la mateixa línia. Nosaltres hem de parlar en català als nouvinguts, però el govern ha d'actuar, sense por, perquè es respectin els drets lingüístics i per posar fi a la situació d'indefensió del català, i això no es fa només amb campanyes informatives.
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 21-03-2009, Pàgina 15
- El Punt. Barcelona 21-03-2009, Pàgina 15
- El Punt. Camp de Tarragona 21-03-2009, Pàgina 15
- El Punt. Comarques Gironines 21-03-2009, Pàgina 15
- El Punt. Penedès 21-03-2009, Pàgina 15
- El Punt. Maresme 21-03-2009, Pàgina 15
- El Punt. Vallès Occidental 21-03-2009, Pàgina 15