Les fonts de Collserola tornen a rajar

«La Caixa» i la Diputació de Barcelona recuperen 13 de les 200 fonts, la majoria en desús, del parc

El parc de Collserola és ric en fonts i en el passat, a més de proveir d'aigua les masies de l'entorn, esdevenien punts de trobada i espais de festa per a la ciutadania. El fet de recuperar aquests dos usos que tenien les fonts –l'ambiental i el social– és un dels objectius del conveni entre «la Caixa» i la Diputació de Barcelona que ahir va començar a mostrar els primers resultats amb l'arranjament de la font de Can Castellví, situada al barri de Mas Guimbau de les Planes de Vallvidrera. A començaments del segle XX, aquesta font era el punt d'aigua de la masia que li dóna el nom i constava d'una sínia, la font, i un safareig amb diferents nivells. Cap als anys cinquanta es va convertir en la font del barri, però l'abandonament dels conreus i el despoblament de l'entorn va acabar per malmetre la zona, i la font va deixar de brollar. Els matolls i els arbres aviat la van cobrir fins a dificultar-ne completament l'accés.

Ara, amb els treballs de neteja s'ha desbrossat el camí que porta fins a la font i s'ha recuperat tot l'entorn amb mobiliari urbà per tal que pugui esdevenir, una altra vegada, un lloc de trobada, de relació o un espai lúdic. A la font de Can Castellví, a més, els treballs de neteja han permès recuperar la vella sínia i s'han arranjat els brolladors, que en algunes fonts s'han connectat a la xarxa d'aigua. La resta de treballs han consistit en la plantació de vegetació de ribera, com ara pollancres i saücs, i la col·locació de la senyalització adient.

A l'actuació a la font de Castellví, se n'hi afegeixen dotze més, totes centrades en el parc de Collserola, on se n'han arribat a comptabilitzar fins a 200. De fet, ja s'han recuperat les fonts d'en Canet, als itineraris de la Budellera, prop de Vallvidrera; la d'en Marc, prop de la cimentera Sanson, i la de Can Ferriol, totes dues al terme de Sant Feliu de Llobregat; i la del Bacallà, a la Rabassada. Ara es treballa per recuperar les fonts d'en Sert, a la vall de Sant Medir; la de Can Llevallol i la de Mas Guimbau, a Vallvidrera, i la d'en Geroni, a Cerdanyola. Finalment, al llarg d'aquest any començarà l'arranjament de les fonts de la Cabra i de la Maduixera, a Barcelona; de la Salamandra, a Sant Cugat del Vallès, i Can Lloses, a Cerdanyola del Vallès.

Un tercer objectiu del conveni entre «la Caixa» i la Diputació de Barcelona, signat el 2005, va ser el de contractar persones amb un risc d'exclusió social i laboral. Per aquest motiu, en la recuperació de fonts ha participat l'empresa Can Neteja, un centre especial de treball dedicat a la integració social de persones amb problemes. En aquest projecte ha treballat un equip de vuit persones, entre les quals hi ha sis treballadors i dos capatassos, que han estat tutelats per professionals del Consorci del Patronat de Collserola. En el marc del conveni, que té 182 projectes, hi hauran treballat 526 persones amb risc d'exclusió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.