Els elements del seguici festiu recuperen els cóssos del segle XIX
Al Mercadal es van disputar proves com curses de sacs o bitlles catalanes
La plaça del Mercadal va ser el marc de la recuperació dels cóssos ahir a la tarda, una tradició del segle XIX. Membres de diversos elements festius de la ciutat van participar en diverses proves d'habilitat. En un cantó de la plaça s'hi van instal·lar les bitlles catalanes. Els participants havien d'aconseguir tombar totes les bitlles menys la del mig, i s'hi van poder veure autèntics experts que, amb una sola tirada, en tenien prou. A l'altre cantó del Mercadal s'hi van marcar les pistes de la cursa de sacs i, tocant a la Capsa Gaudí, el circuit de la cursa de cintes. La prova consistia a recórrer la plaça de cap a cap en bicicleta mentre, amb un bastó, s'intentaven agafar les cintes que es penjaven. Al mig de la plaça hi havia el pal ensabonat. La prova original consistia a enfilar-se d'una barra vertical ensabonada, però en la recuperació dels cóssos s'hi va eliminar el sabó. Tot i així, es va convertir en la prova més complicada.
Entre els 12 elements participants, els finalistes van ser Mossèn Joan de Vic i els Xiquets de Reus. Tots dos van arribar a la final després d'estirar la corda. La final, que van guanyar els castellers, va unir peces de diferents membres del seguici, acompanyats dels masclets de la tronada, en una prova de velocitat que va acabar d'animar la tarda.
Tradició del segle XIX
Els cóssos eren curses o proves d'habilitat que es protagonitzaven en les festes majors i en les festes de barri durant el segle XIX. Aleshores eren els veïns de la ciutat qui participaven, per exemple, a les curses amb rucs, curses de sacs o bé curses en què s'havia de mantenir un càntir al cap. Un dels al·licients d'aquelles proves era el premi. Es repartia bestiar com ara vedells, gallines o conills, una faceta que ha canviat en aquesta recuperació reusenca de la tradició dels cóssos.