Cultura

Andorra mira els arxius

Un llibre de bibliòfil recull els documents bàsics en la construcció del país

L'obra conté el facsímil de la carta de poblament concedida per Carlemany

“Andorra ha perviscut com a país gràcies al fet que no va renunciar al feudalisme de servir dos senyors diferents”, explica Miquel Huguet, economista de formació però bibliòfil de vocació. La seva passió pels llibres, sobretot els llibres il·luminats d'abans de la invenció de la impremta, el va portar a realitzar edicions facsímils. Va començar amb un Kama-Sutra que tenia a la seva col·lecció i que va adquirir el 1982. La versió del Kama-Sutra era una peça persa del segle XVI que va sortir de l'Iran l'any 1979 coincidint amb la implantació del règim islamista.

“Vaig encarregar un estudi sobre els col·leccionistes que va aportar com a conclusió que hi ha 20.000 bibliòfils arreu del món i que hi ha una saturació de tema religiós, per això vaig pensar donar un nou aire a aquesta mena de publicacions”, explica Miquel Huguet.

En aquesta línia, i des de l'editorial La Biblioteca Impossible d'Andorra, Huguet ha publicat el llibre Andorra Aeterna, que recull els documents més rellevants de la història del país de les valls. Cada document està reproduït amb pergamins creats utilitzant fidedignament els material originals, fins i tot s'ha hagut de crear fil de cordill expressament per a un dels documents.

El paper més antic que es reprodueix en forma facsímil és una carta de poblament de l'any 805 concedida pels emperadors Carlemany i Lluís el Piadós als andorrans. En aquest document s'establia la instal·lació de diverses famílies per revifar les valls. També reprodueix el document (1303) en què Jaume II, en resposta als precs de Guillem de Montcada, bisbe d'Urgell, concedeix protecció i guiatge als habitants de les valls d'Andorra. Especialment curiós és un decret de Napoleó (1806) segons el qual es restableixen les relacions de coprínceps amb Andorra interrompudes com a conseqüència de la Revolució Francesa. Es dóna el cas que quan els andorrans van voler pagar a Napoleó el seu vassallatge, es va negar a cobrar perquè argumentava que ell era “un revolucionari i estava en contra del sistema feudal”. Els andorrans van haver-lo de perseguir molts anys perquè assumís el seu coprincipat.

Els documents han estat reproduïts gràcies a diferents arxius de Catalunya, Andorra i França. El llibre inclou un llibre d'estudis que situa històricament cada document amb textos de Susanna Vela, Antoni Ubach, Pere Canturri i Joan Peruga.

Miquel Huguet anuncia ara l'edició d'un volum similar dedicat a Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.