Salut

Salut

A Girona s'han detectat 4.633 casos de demència

L'ICS i l'IAS impulsen un cicle de conferències sobre malalties neurodegeneratives durant aquest mes adreçat als ciutadans amb motiu de ‘La marató de TV3' d'enguany

A la demarcació de Girona s'han detectat 4.633 nous casos de demència, un 58,3% dels quals amb Alzheimer, segons dades del registre de demències de Girona del Servei Català de Salut, que es va posar en marxa el 2007. Aquestes dades es van donar a conèixer ahir durant la presentació del cicle de conferències que es farà aquest mes per conscienciar la població sobre les malalties neurodegeneratives, coincidint amb la nova edició de La marató de TV3. Sota el títol Les malalties neurodegeneratives: què en sabem?, cap a on anem?, el cicle es farà a l'auditori Josep Irla. El programa consta de quatre sessions, dedicades a les malalties neurodegeneratives amb més prevalença: l'Alzheimer (14 de novembre), el Parkinson (18 de novembre), l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA) (25 de novembre) i l'esclerosi múltiple (28 de novembre). La prevalença de les malalties neurodegeneratives a la regió sanitària de Girona se situa entre el 12 i el 15% en majors de 65 anys. Pel que fa al Parkinson, la seva incidència augmenta a partir dels 60 anys. A Catalunya hi ha uns 20.000 afectats i a Girona més de 2.000. L'ELA té una incidència d'entre un i dos casos per cada 100.000 habitants i any, i en el cas de Girona, hi ha entre set i catorze pacients nous cada any. Finalment, es calcula que a la demarcació hi ha més de 600 afectats d'esclerosi múltiple, i cada any se'n diagnostiquen entre 35 i 40 nous casos. Segons el cap del servei de neurologia de l'ICS-Girona i l'IAS, Secundino López-Pousa, un dels aspectes en què s'ha avançat més és en la detecció precoç. “Això permet que el pacient i la família no visquin amb tanta angoixa i, sobretot, planificar millor el tractament ”, assenyala. Si fa 25 anys la detecció de la demència en la fase lleu no arribava al 2% dels casos diagnosticats, ara el percentatge se situa en un 70%.

LA XIFRA

70%
Fa 25 anys la detecció de la demència en fase lleu no arribava al 2% dels casos; ara és el 70%.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia