Ciència

La contraportada

Trànsit de núvols i son

Desenes de persones matinen per intentar veure el final del pas de Venus entre la Terra i el Sol, un fenomen astronòmic que no es repetirà fins al 2117

Un front de núvols va reduir l'espectacle del final del trànsit del planeta Venus davant del Sol a un breu flaix d'un minut, com a mínim per a la cinquantena de persones que l'Agrupació Astronòmica de Girona havia congregat a la desembocadura del Ridaura, a Platja d'Aro. En altres indrets de la Costa Brava, com ara a la platja de Pals o al far de Sant Sebastià de Llafranc, la conjura dels núvols va ser més benvolent.

Malgrat que només van poder disparar una desena d'imatges, el president de l'agrupació gironina, Rafa Balaguer, donava per bo el sacrifici d'hores de son, recordant que era la darrera oportunitat de veure un fenomen que no es repetirà fins l'11 de desembre de 2117. Un dels socis de l'entitat, Josep Maria Petit, va ser l'afortunat que va aconseguir enfocar el telescopi i disparar la càmera tan bon punt el Sol va aparèixer entre núvol i núvol, quan el trànsit del planeta enfilava el quart i darrer contacte, de sortida. Faltaven pocs minuts per les 7 del matí.

A Pals, una trentena de persones convocades pel grup Astronomia des de l'Empordà també havien esperat des de les cinc de la matinada amb els dits encreuats perquè els núvols no espatllessin l'observació. Equipats amb telescopis, prismàtics, ulleres amb filtres solars, càmeres i projectors, celebraven que només s'havien perdut els tres primers minuts des de la sortida del Sol fins a un quart de set, i havien pogut veure la resta del recorregut fins a les 6.50 h.

El precedent del 2004

A Platja d'Aro, Balaguer recordava que el 2004 l'experiència va ser més positiva, ja que es va produir a mig matí, amb el cel clar, i la van poder registrar des dels observatoris de Llagostera amb prou precisió per copsar, fins i tot, l'atmosfera que envolta Venus. Catalunya i especialment la Costa Brava es prefiguraven com els llocs més adequats de la Península per veure el trànsit, que aquest cop afavoria l'hemisferi oriental de la Terra. Pel que fa a la resta d'aquest 2012, el president de l'agrupació destacava que ja no podrem veure cap altre fenomen o eclipsi destacable.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.