Educació

Es presenta a la Universitat de València una tesi doctoral sobre l'hibridisme identitari a la literatura catalana

La professora Margarida Castellano i Sanz obté excel·lent “cum laude” amb aquest treball qualificat pel tribunal com a oportú i pertinent

El darrer dia del primer trimestre del curs 2013 - 2014, la Sala Cèsar Simón de la Facultat de Filologia de la Universitat de València Estudi General, tornà a ser el contenidor perquè la professora Margarida Castellano i Sanz, fes la defensa de la seua tesi doctoral sobre el gènere autobiogràfic en català escrit per dones migrants.

La investigació, que porta per títol “La construcció del subjecte autobiogràfic femení en la literatura catalana de la immigració”, és un treball que, partint del concepte de literatura postcolonial i identitat, ha analitzat el corpus produït per les escriptores que, procedint d'altres cultures i situacions personals, empren el català com a llengua de comunicació i eina literària.

Un tribunal polièdric

El tribunal qualificador, configurat per la professora Marijo Olaziregi, investigadora de literatura, doctora en Filologia Basca, titular de la Universitat del País Basc i membre de la real Acadèmia de la Llengua Basca - Euskaltzaindia; el doctor Jordi Larios, director del Centre d'Estudis Catalans i professor al Departament de Llengües Modernes, Lingüística i Cinema de la Queen Mary University of London; i el professor doctor Josep-Vicent Garcia Raffi de la Universitat de València, han considerat que el treball presentat per la doctoranda, era mereixedor de la qualificació “excel·lent cum laude”.

Una Tesi pertinent

Tots tres van coincidir a assenyalar l'oportunitat de la investigació, la bondat metodològica emprada i l'intrerés màxim que aquesta mena de treball té per a la comunitat literària internacional.

L'opinió del doctor García Raffi abundà a més, a subratllar el bon plantejament de la ruta investigadora i la substanciació literària d'aquesta, qualificada com a de literatura d'assaig sense notes sobreres, amb to didàctic i profusió de lectures transversals que doten el treball presentat de punt de partida per a noves investigacions.

El doctor Larios qualificà la tesi, d“'autèntic viatge intel·lectual de la doctoranda, contenidor d'un corpus molt contemporani que esdevindrà axial per a l'esdevenidor per quan que no disposa de localisme ni d'apriorismes i contextualitza allò estudiat amb una bibliografia molt interessant.

Finalment, la presidenta del tribunal, la professora Olaziregi, es manifestà en el sentit que la investigació presentada per la professora Margarida Castellano, “és una tesi que s'hi llig molt bé, realitzada amb rigor acadèmic i que planteja la identitat híbrida catalana com a una nova plataforma, susceptible de ser estudiada i investigada des de perspectives diferents”.

Una direcció encertada

Aquest treball acadèmic d'investigació ha estat dirigit per les professores doctores Gemma Lluch i Carme Manuel, que des dels seus respectius àmbits, han conferit a la tesi de la doctoranda, un rerefons tal, que fins i tot pot ser tinguda en compte des de l'òptica de la sociologia i de la sociopolítica més actual.

Tesi Internacional

Pere Rossell

La col·laboració entre els departaments de Filologia Catalana i el de Filologia Anglesa i Alemanya de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València Estudi General, ha fet possible que la doctoranda Margarida Castellano i Sanz, obtinguera el divendres passat l'excel·lent “cum laude” per a la Tesi Internacional que hi presentava.

Gemma Lluch i Carme Manuel, mostraren públicament la bondat del treball dels dos departaments en favor de la direcció d'aquesta Tesi i, coincidiren en recomanar per a l'esdevenidor, la continuïtat en la col·laboració com a pràctica habitual de treball.

Quatre són les autores de les obres analitzades a la investigació: Laila Karrouch, Asha Miró, Agnès Agboton i Najat El Hachmi, les quals utilitzen la llengua com a vehicle d'integració i això les ha catapultades, segons assegura l'aspirant a doctora, dins l'àmbit literari català.

Per a Margarida Castellano, les escriptores analitzades, proposen una identitat híbrida, polièdrica, plural i diversa, que mostra el caràcter babèlic i internacional de l'actual catalanitat, vist des del prisma femení i des de les seues cultures d'origen. La manera amb què es nodreix el corpus de totes elles, aporta —en opinió de la nova doctora— un nou subgènere literari capaç d'encapçalar una identitat híbrida, capaç de moure's dins el paràmetres socials, econòmics i culturals de la Catalunya actual.

Les quatre autores estudiades a la tesi, tenen com a denominador comú el fet de ser dona, migrant i de color i estar fortament promogudes per les institucions i les editorials per demostrar que la columna vertebral de Catalunya és la llengua i que, sociològicament, fan de suport a la idea d'una Catalunya oberta al món, des de la seua identitat transnacional.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia