Educació

Vídeos de la UdG per acostar la química als instituts

Professors de la Facultat de Ciències i l'ERAM editen divuit curtmetratges adreçats als docents de batxillerat

El recurs en línia ‘UAu! Això és química' pretén incentivar l'interès per la ciència

Químics de la Universitat de Girona (UdG) i estudiants de l'Escola de Realització Audiovisual i Multimèdia (ERAM) de Salt, centre adscrit a la UdG, han editat divuit vídeos en català per acostar la química als instituts d'ensenyament secundari.

Els curtmetratges s'adrecen als docents de primer i de segon de batxillerat de territoris de parla catalana per ajudar-los a difondre la química i, alhora, despertar l'interès i la curiositat dels joves per la ciència. “Els vídeos sempre arrenquen a partir d'una situació quotidiana”, destaca Josep Duran, químic de la UdG i director del projecte.

L'edició dels vídeos ha estat un treball “transversal”, en paraules d'ahir el director de l'ERAM, Miquel Bisbe, en la presentació del projecte, batejat amb el nom d'UAu! Això és química. L'estrena va tenir lloc ahir a la tarda a la Facultat de Ciències de la UdG, al campus de Montilivi. A banda d'estudiants del grau de multimèdia
de l'ERAM, sota el guiatge del professor Terenci Corominas, hi han intervingut el departament de química i la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) de la UdG.

El nou recurs en línia ha obtingut el suport de l'Estat espanyol mitjançant uns 6.000 euros de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (Fecyt). Els vídeos duren entre cinc i vuit minuts i ahir a la tarda es va projectar el d'equilibri de transferència de protons. En l'enregistrament, un estudiant de la UdG, tot fent fotos per Girona, es pregunta si la química intervé en el deteriorament de les escales de la catedral.

Els divuit vídeos repassen disset temes de les competències de batxillerat. N'hi ha d'altres com ara Mescles homogènies, Sistema periòdic o Química orgànica.

L'urani l'or

El recurs UAu! Això és química agafa el nom de dos símbols de la taula periòdica d'elements, l'urani (representat per l'U), i l'or (Au). El nom –va indicar Duran– és també el d'una exclamació que denota que “una cosa ens ha agradat i ens ha encuriosit”. A banda de Duran, professor del departament de química, els estudiants de la UdG Pep Anton Vieta i Tània López han fet d'actors en més d'un curt.

Els vídeos són recursos en línia gratuïts i que es poden veure mitjançant els webs www.reacciona.cat, www.recercaenaccio.cat i el de l'ERAM (es.eram.cat). Els vídeos també es poden descarregar mitjançant altres portals d'internet. Aquesta iniciativa conjunta entre la UdG i l'ERAM va arrencar fa més d'un any i mig. La C4D sol fer mostres d'experiments cada any en una quarantena d'instituts de la demarcació, assenyala Duran.

En l'acte d'ahir a la tarda a la UdG, hi van intervenir la vicedegana de relacions amb l'exterior de Ciències, Anna Maria Romaní, i la vicerectora d'estudiants, Sílvia Font.

LA XIFRA

17
temes
de batxillerat repassen els vídeos editats per químics de la UdG i estudiants d'audiovisuals de l'ERAM.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia