Societat

El palauet de Nolla, Bé d'Interés Cultural

UNA MIQUETA DE TOT

¿En què estaran pensant els tècnics de la Conselleria de Cultura i Esport, particularment els de la Direcció General de Patrimoni Cultural, per a continuar dilatant la declaració com a Bé d'Interés Cultural del Palauet de Nolla, a Meliana?

Des que en 1996 un servidor es personà en el registre d'entrada de la institució per donar curs a l'esmentada sol·licitud, fins l'actualitat, han passat quasi tres lustres en què la degradació ha anat afectant greument el delicat immoble. El deteriorament per humitats s'ha anat incrementant per l'acció de les termites i la integritat de l'edifici corre perill d'ensorrament.

Darrerament, els equips que s'han succeït en el govern de l'ajuntament han actuat de forma timorata, per mitjà de partides econòmiques insuficients, per allò d'apuntalar el bigam, de reparar puntualment zones greument afectades i de recollir i emmagatzemar multitud de tessel·les musivàries i altres restes.

Ara, per fi, s'està realitzant un minuciós estudi arquitectònic, decoratiu i històric que té la intenció de servir de sòlida base per a una imminent intervenció que, primer, consolide i, després, puga restaurar la magnificència decorativa d'aquesta vil·la.

Recordem que, des de la segona meitat del segle XIX, el palauet formava part consubstancial de la fàbrica «Mosaicos Nolla». Un complex extraordinari que encara es manté en ús amb altres propietaris i que conserva una bona part de l'arquitectura industrial impulsada per Miquel Nolla Bruixet.

Tant de bo, els responsables d'incloure aquests tipus de béns culturals tan excepcionals entre els BIC tinguen la gosadia de fer justícia i, amb ella, poder dotar econòmicament una restauració per fases que torne l'esplendor perdut a aquesta joia única enmig de l'Horta; sobretot quan d'ací només dos anys complirà cent cinquanta anys (encara que es construí sobre una alqueria anterior, datable potser entre els segles XVI i XVII).

En fi, per demanar que no quede tenint en compte que a hores d'ara no està catalogat ni com a Bé de Rellevància Local.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.