Societat

La contra

Rancor no, record sí

Una exposició al teatre El Jardí de Figueres recull la persecució del nazisme contra els testimonis de Jehovà i l'empresonament dels objectors de consciència d'aquesta comunitat

Joan Sirera (Barcelona, 1933) va ser el primer objector de consciència empresonat al castell de Sant Ferran de Figueres per motius religiosos, en concret pel fet de ser testimoni de Jehovà i negar-se a fer el servei militar. Com Sirera, un centenar més també van ser reclosos a la fortalesa figuerenca pel mateix fet. Era l'any 1954, ell tenia 21 anys i va ser destinat a una petita guarnició que hi havia al Port de la Selva. Allà es va negar a tocar les armes i, per això, va ser traslladat al castell de Figueres en regim d'empresonat i en espera de ser jutjat. Li van obrir tres consells de guerra i, finalment, quan els militars van veure que mantenia la seva convicció el van traslladar al sanatori psiquiàtric de Sant Boi perquè van considerar que una persona que preferia estar empresonada abans d'agafar les armes no estava prou bé del cap. “No ens van afusellar perquè com que els testimonis de Jehovà provenien d'Amèrica tenien una certa por d'incomodar els Estats Units”, comenta Sirera. L'episodi que li va tocar viure a ell i al miler de testimonis de Jehovà que van estar reclosos a l'Estat espanyol pel fet de ser objectors de consciència és un dels que il·lustren l'exposició que hi ha al saló de descans del teatre El Jardí sobre la repressió que va patir aquesta comunitat durant el nazisme. Testimoniatge també directe és el de Magdalena Kusserow, exdeportada del camp de concentració de Ravensbrück, a prop de Berlín, on van morir més de 100.000 persones. Aquesta alemanya de 87 anys va ser a la inauguració de l'exposició per explicar la situació que va viure ella i tota la seva família –el pare, la mare i onze fills–. Tots van ser reclosos en diferents camps. Un germà va ser afusellat; l'altre, decapitat, i un tercer hi va morir de malaltia. Ella va estar internada dels 17 als 21 anys. “Els nostres valors morals i cristians fan que no guardem rancor i la prova és que he estat casada amb un home que va ser militar a l'exèrcit de Hitler”, comenta Kusserow, que amb ell es va traslladar a Madrid fa 33 anys. Quan van sortir dels camps, la seva família va refer la vida i, durant molt de temps, no van parlar de la persecució de què havien estat víctimes. Ja fa temps que en parla perquè no s'oblidin els fets i es lluiti contra tot allò que suposa la persecució per unes conviccions. Dilluns ho va fer a Figueres amb motiu de l'obertura de l'exposició que es podrà veure a El Jardí fins al 23 d'aquest mes. A la demarcació de Girona hi ha prop de 2.500 testimonis de Jehovà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.