Societat

Barcelonès

Inauguraran el monument als castellers a mitjan desembre

L'Ajuntament de Barcelona preveu acabar les obres la setmana vinent, amb la intenció d'inaugurar-lo el dia 17

Des de divendres, l'escultura llueix sense bastides a la plaça Sant Miquel

L'autor del polèmic monument als castellers, Antoni Llena, supervisava els últims treballs que s'estan fent a l'escultura, despullada ja de la bastida. Divendres passat, Llena no podia amagar la satisfacció davant d'aquesta figura que vol “expressar la fragilitat i alhora la força que desprèn la construcció dels castells”. Per això, no va dubtar ni un segon a mostrar-la des de tots els angles i perspectives.

Malgrat que encara queden alguns detalls per enllestir, la previsió de l'Ajuntament de Barcelona és tenir l'escultura acabada la setmana vinent. Si aquest calendari es compleix, el monument als castellers situat a la plaça Sant Miquel es podria inaugurar el dissabte 17.

Quan el mes de gener passat van començar les obres d'aquest monument, la idea del consistori era tenir-lo enllestit en un termini màxim de sis mesos, però els treballs s'han allargat un any.

La polèmica

Un dels motius pels quals aquestes obres s'han perllongat més del previst és perquè van estar aturades tres mesos. Al juliol –abans que l'alcalde, Xavier Trias, prengués possessió del càrrec–, l'equip de govern municipal entrant va demanar al sortint que frenés la construcció del monument per estudiar un possible emplaçament alternatiu a la plaça Sant Miquel, a la façana posterior de l'Ajuntament. Al setembre, l'alcalde Trias va donar per bona la ubicació actual posant dues condicions a l'autor: havia de prescindir de la planxa metàl·lica de la part superior i havia de deixar un espai en els fonaments perquè es pugui excavar les restes arqueològiques sobre les quals s'assenta l'escultura.

La polèmica generada per aquesta escultura no és només per la ubicació sinó també pel seu cost. El president del grup municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, deia que el pressupost suposava “un greuge respecte a les subvencions que es donen a les entitats castelleres”.

En aquest sentit, el cap de colla de la Jove dels Castellers de Barcelona, Èric Sala, coincidia a criticar que el cost del monument fos “molt superior al pressupost anual de totes les colles castelleres de la ciutat”. D'altra banda, el relacions públiques dels Castellers de Barcelona, Josep Sitjà, reconeixia que el pressupost per a l'escultura era “una despesa excessiva en un context de crisi”.

El monument costa 600.000 euros, als quals cal sumar 30.000 més de l'obra civil. L'escultor, Antoni Llena, ha ideat una torre cilíndrica d'acer formada per branques que s'entrellacen de trenta metres d'altura i que superen la façana de l'ajuntament.

LA XIFRA

600
mil euros és el que costa
el monument als castellers situat a la plaça Sant Miquel.

LA DATA

17.12.2011
és el dia que
probablement l'Ajuntament inaugurarà l'escultura de Llena.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.