Maresme
Mataró romana
Els armats commemoren el 2012 els deu anys d'haver estat nomenats patrimoni cultural de la ciutat
Acumulen més de tres-cents anys d'història arrelada a les celebracions litúrgiques
Hi desfilen prop d'un centenar de soldats
Parlar de la Setmana Santa a la capital del Maresme remet tant als passos i a les confraries com a les cuirasses daurades i el so de sandàlies i llances contra el ferm del carrer dels soldats romans. Els Armats de Mataró, amb més de tres-cents anys d'història –les primeres mencions daten del 1705–, celebren aquest 2012 els deu anys d'haver estat nomenats patrimoni cultural de la ciutat i els seus responsables asseguren que aquest “alt honor” el porten amb orgull, però sobretot amb “constància i rigor” per mantenir una de les tradicions més antigues de la ciutat.
Amadeu Llinàs, portaveu i relacions públiques dels armats, explica que són més d'un centenar de soldats agrupats jeràrquicament i amb una disciplina digna de la milícia més estricta. “S'agrupen en diversos grups: quàdrigues, arquers, líctors (els que porten les insígnies romanes), comandaments (amb la bandera), la banda (amb percussió per portar el pas), l'estendard de tropa i, darrere, els 36 soldats amb llança”, apunta.
Tornar a desfilar
La seva presència al carrer ha estat marcada per les directrius de l'Església. L'any 1969, amb la prohibició de les processons, l'entitat va ser obligada a mantenir l'activitat de portes endins “conservant i cuidant el material”. No va ser fins el 1981 que va tornar a desfilar, però no a Mataró, sinó a la veïna Sant Andreu de Llavaneres. Van aprofitar el retorn per organitzar la recreació un any després de l'auto sacramental La passió, Jesús el Crist. Tot i això, els armats recuperen tota la seva esplendor quan arriba Setmana Santa.
El 1990 la capital del Maresme recupera les processons al carrer i els armats prenen de nou els carrers de la ciutat. Dijous Sant els soldats formen a la plaça de l'Ajuntament per homenatjar la ciutat, així com a les seves autoritats, escenificant diversos quadres de gran minuciositat. “Posteriorment segueixen la seva desfilada fins a unir-se amb els misteris Oració del Senyor a l'hort” i La coronació d'espines, en la Nit de Silenci”, assenyala Llinàs i hi afegeix que el Divendres Sant els Armats de Mataró participen en la multitudinària processó. “Abans de començar es va a buscar el Sant Crist al carrer Prat de la Riba, acompanyant-lo fins a l'inici del recorregut”, detalla.
Llinàs explica que, a banda de la Setmana Santa, els armats també són convidats a altres activitats pròpies d'associacions com la seva d'arreu de Catalunya. De fet, els soldats romans de Mataró, amb el capità Manaia al capdavant, sovint són recordats com a formació exemplar en les processons catalanes. Aprofitant la commemoració dels 300 anys, el març del 2004 els armats van reunir a Mataró més de 1.500 legionaris en una multitudinària trobada amb 31 grups provinents d'arreu del país. “El parc Central se'ns va quedar petit davant un acte com aquell; va ser una jornada gloriosa per a nosaltres”, assenyala el portaveu dels Armats de Mataró. Les distincions a la ciutat que els va veure néixer es van completar l'abril del 2007 amb l'atorgament de la medalla d'or.
Soldats de pau
Entre els moments que l'entitat, que curiosament té la seu a l'edifici que havia albergat l'antiga presó de Mataró, té més presents destaca el del any 1986 quan van organitzar un viatge al Vaticà i van ser rebuts pel llavors papa Joan Pau II. El cap de l'Església catòlica els va nomenar “soldats de pau”. Els romans de Mataró van tornar a la capital d'Itàlia l'any 2008 per rebre de mans de Benet XVI el mateix reconeixement.