Societat

FABIAN MOHEDANO

SECRETARI GENERAL DEL MOVIMENT LAIC I PROGRESSISTA

“Els moviments d'església estan amb nosaltres”

“Volem aglutinar la Catalunya lliurepensadora, la gent que està contra els dogmes religiós, capitalista i nacionalista identitari”

“Volem ser la síntesi de la Fundació Pere Tarrés i l'Òmnium Cultural de tot el moviment lliurepensador i incidir políticament”

S'estrena
El 13 de febrer Mohedano va ser escollit secretari general del Moviment Laic i Progressista (“que van fundar una escolta, un maçó i un comunista”, explica), que basa el seu ideari en tres elements: laïcitat, progrés i país. Després de 25 anys de treball en entitats infantils, juvenils i en el moviment associatiu, l'MLP impulsa ara la Crida a la Catalunya lliurepensadora, per articular les bases lliurepensadores del país.
El pensament únic en la societat de la informació no té lloc i la secularització és imparable

Què sou el Moviment Laic i Progressista (MLP)?

No tenim escrit què som. Representem un concepte de progrés social, d'antidogmatisme, d'un cert relativisme en el sentit que estem en contra de les veritats absolutes... volem ser un camí on la gent pugui créixer a través de fomentar el treball cívic. La nostra formació (que suma 180 entitats i projectes d'educació, cultura i transformació social, entre les quals hi ha esplais, ateneus laics, cooperatives i un llarg etcètera, a més de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia) té gent a tot arreu: a les plataformes de barris, als consells de joventut, al 15-M... allà on es mouen coses.

I ara impulseu la Crida a la Catalunya lliurepensadora?

L'MLP està assentat i volem fer un pas més. Volem que se'ns deixi d'identificar només com un moviment juvenil o laïcista i que se'ns identifiqui amb la Catalunya lliurepensadora, és a dir, amb els més del 50% de catalans que estan a favor d'una societat lliure i estan en contra del dogma religiós, del dogma capitalista i del dogma nacionalista identitari.

Se us ha identificat sobretot amb el laïcisme i en contra del dogmatisme religiós.

Se'ns ha identificat sobretot per ser un moviment que propugna la laïcitat política, la separació d'Església i Estat, però a més som un moviment d'educació popular, que apel·la al creixement de les persones a partir de la llibertat de consciència però no a través del combat laïcista polític sinó del laïcisme pedagògic, filosòfic. Això és el lliure pensament. Ens diuen cremacapellans però als nostres esplais evidentment que no parlem d'aquests temes! Parlem de construcció cívica, de felicitat, d'emancipació...

I ara...?

Ara fem una altra crida, una crida a altres organitzacions, a les de dones, per exemple, que no estan articulades, perquè s'articulin al voltant d'un feminisme d'igualtat, a joves, gais i lesbianes... que vinguin amb nosaltres. Volem arribar als àmbits científics racionalistes i acadèmics, que estan farts dels atacs que reben de l'Església o de determinades idees dogmàtiques.

Oberts no només a entitats?

Fins ara vertebràvem associacions i ara també volem particulars. Volem ser la síntesi de la Fundació Pere Tarrés i l'Òmnium Cultural de tot el moviment lliurepensador de Catalunya, passar d'un moviment d'educació popular a un moviment sociopolític. Estem preocupats per la desafecció política i la distància entre la gent i els partits, que són molt poc lliurepensadors.

Benet XVI s'ha proposat reevangelitzar l'Europa secularitzada...

Doncs ho té molt difícil perquè fins i tot els moviments d'església simpatitzen més amb nosaltres que amb el papa; estan més a prop d'un moviment lliurepensador que vol construir un estat laic amb justícia social que d'una església que intenta controlar els seus feligresos. El pensament únic en la societat de la informació no té lloc i la secularització és imparable. La Fundació Santa Maria diu que potser al 2025 només hi haurà entre un 10 i un 15% de catòlics a Espanya.

Vau liderar la plataforma ‘Jo no t'espero' quan va venir el papa?

Sí, és veritat. Però ara volem fugir d'això, de qualsevol enfrontament. Volem donar una imatge positiva i crear un moviment civicopolític que sumi gent no contra l'Església sinó a favor del lliure pensament, de la societat activa... que la gent sigui feliç.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.