Societat

institucions

La Creu de Sant Jordi reconeix el Banc d'Aliments

La Generalitat fa el seu reconeixement al món de la cooperació

Es distingeixen 25 persones i 15 institucions

L'àmbit de la cooperació per als més necessitats, i l'excel·lència de professionals reconeguts a l'estranger per la seva activitat. Aquest són els dos eixos més destacats dels guardons de la Creu de Sant Jordi, fets públics ahir pel govern de la Generalitat, que han distingit un total de 25 personalitats i 15 entitats. Els premis es lliuraran el dia 20 d'abril que ve en un acte solemne al Palau de la Generalitat.

Una de les distincions més destacades ha recaigut en la fundació Banc dels Aliments de Barcelona, que aquest any celebra el 25è aniversari en un moment de màxima activitat, ja que la greu crisi econòmica ha obligat els seus responsables a multiplicar esforços per arribar al nombre creixent de persones amb les necessitats bàsiques no cobertes.

El Banc dels Aliments, que actualment presideix Antoni Sansalvador, ha estat pionera al país en la lluita contra la fam i el malbaratament alimentari. En fer-se públic ahir el premi, des del govern es va dir que el Banc d'Aliments s'ha convertit en “un pont eficaç entre les empreses del sector i els més necessitats”. En el vessant dels guardons personals, la Generalitat ha distingit, com sempre, persones amb una trajectòria constant, tenaç i també anònima, i altres amb una actuació que ha contribuït a projectar la cultura catalana a l'estranger en diversos àmbits. És en aquest sentit que cal entendre els premis a Isona Passola, Lluís Bassat, Jaume Plensa o al nord-americà Colman Andrews, que s'ha dedicat a la promoció de l'obra del cuiner Ferran Adrià.

Institucions

En el capítol de les institucions, a més del Banc d'Aliments, s'ha distingit la Fundació Blanquerna, l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya, l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, el Conservatori del Liceu, la Festa Major de Gràcia, la Fundació Marianao, els Amics de la Gent Gran, la Passió d'Esparreguera, la Fundació Trinijove, el Gremi de Constructors d'Obres de Barcelona i Comarques, la Lira Vendrellenca, la Societat Catalana de Biologia, la Societat Coral El Penedès, i la Societat Coral Erato.

Les vint-i-cinc personalitats guardonades

Isona Passola, productora de cinema.

Lluís Bassat, publicista.

Jaume Plensa, artista.

Eugeni Forcano, fotògraf.

Núria Albó, escriptora.

Josep Aumell, impulsor de la cultura aranesa.

Pere Carbonell, mestre.

Colman Andrews, gastrònom nord-americà, promotor de l'obra d'Adrià.

Eduard Blanxart, músic.

Dolors Canals, religiosa i educadora.

Joan Cervera, excursionista i promotor cultural.

Rosa M. Carrasco, directiva de l'àmbit del guiatge.

Eduard Castellet, empresari i escriptor.

Dolors Folch, professora universitària.

Francesc Granell, economista.

Josep Lloveras, pintor i escultor.

Josep Maixenchs, formador i productor cinematogràfic.

Rafel Marquina, dissenyador industrial.

Francisco Martín, empresari.

Francesc Martínez, promotor de serveis socials.

Casimiro Molins, empresari.

Paco Morán, actor.

Robert Roqué, periodista musical.

Josep Serra i Llimona, pintor.

Josep Maria Ventura, farmacèutic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.